2010-05-29 13:22:25• hírek • MTI/AP

Terv a világ nukleáris leszereléséért

Részletes akciótervet fogadott el a nukleáris leszerelés céljával az atomsorompó-szerződés (NPT) 189 részes állama pénteken az egyezmény New York-i utókonferenciájának záró napján. A konszenzussal elfogadott zárónyilatkozatban megjelölt lépések között szerepel a Közel-Kelet térségének atomfegyver-mentesítése.

A megfogalmazott akcióterv értelmében a hivatalosan ismert atomhatalmak - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - elkötelezik magukat amellett, hogy felgyorsítják a nukleáris fegyverek számának csökkentését, és 2014-ben, készülve a következő évben esedékes utókonferenciára, beszámolnak az ezen a téren elért előrehaladásukról. A dokumentumban arra is felszólítják az öt országot, hogy katonai doktrínájukban ezentúl kisebb hangsúlyt fektessenek nukleáris ütőerejükre.

Az akcióterv egyértelmű hiányossága, hogy nem ír elő kötelezettségeket azokkal az országokkal szemben, amelyek hivatalosan nem ismerték el, hogy nukleáris fegyver birtokában vannak. A gyaníthatóan atomfegyverrel rendelkező India, Kína, Pakisztán és Izrael nem részesei az atomsorompó-szerződésnek.  

A május 3-án kezdődött értekezlet résztvevői elhatározták, hogy 2012-ben konferenciát tartanak arról, hogyan lehet a nukleáris és más tömegpusztító fegyverektől mentessé tenni a Közel-Keletet. A célkitűzést - elsősorban arab országok szorgalmazására - eredetileg az 1995-ös felülvizsgálati konferencián fogadták el, de máig nem hajtották végre. Az arab országok ezzel akarják rávenni Izraelt, hogy adja fel máig hivatalosan el nem ismert atomarzenálját.
Az utókonferencia zárónyilatkozata szerint a részes államok különösen fontosnak tartják, hogy Izrael is csatlakozzon a szerződéshez.

Az NPT utókonferenciáit ötévente rendezik meg, azzal a céllal, hogy a részes államok felülvizsgálják és kibővítsék az 1970 óta hatályos egyezmény célkitűzéseit. A legutóbbi, 2005-ben tartott értekezleten a résztvevők nem tudtak közös nyilatkozatot elfogadni. Idén nagyban elősegítette az együttműködést, hogy Barack Obama amerikai elnök határozottan kiáll a nukleáris leszerelés mellett.


A nukleáris fegyverzet leszerelése lenne a cél
A nukleáris fegyverzet leszerelése lenne a cél


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: