2007-11-07 11:16:24• hírek • Szatmar.ro

Nukleáris veszély

nuklearisAz amerikaiak szerint, a phenjan-i nukleáris létesítmény továbbra sem veszélytelen.

Továbbra is fenyeget Phenjan az amerikai és dél-koreai védelmi miniszter szerint, annak ellenére, hogy hétfőn megkezdték az észak-korai nukleáris létesítmények felszámolását.

Robert Gates a leszerelés következő lépésének azt tartaná, ha az észak-koreai vezetés kimerítő listát készítene atomlétesítményeiről és a nukleáris fegyverkezésre irányuló munkájáról. A szöuli védelmi tárca vezetője arra figyelmeztetett, hogy nincs olyan közvetlen hírszerzési információjuk, amely szerint Észak-Korea csökkentett volna fenyegető magatartásán.

Az 1990-es években Észak-Korea számos természeti katasztófa, gazdasági bizonytalanság, rengetek éhínség és a keleti blokk (amelybe az ország tartozott a hidegháború alatt) felbomlásának szemtanúja lehetett. Ezek mind közrejátszottak abban, hogy a gabonafélék óriási hiánya lépett fel, ami Észak-Koreában 1990 és 2000 között csaknem 2 millió embert ölt meg. 1999-ben a nemzetközi segélyek csökkentették ezekeknek a haláleseteknek a számát, de az, hogy Észak-Korea folytatta nukleáris programját, az élelmiszeri és ipari segélyek szállításának megszakítását eredményezte. Észak-Korea még nemrégiben is jelentős élelmiszersegélyeket kapott Kínától, Dél-Koreától és az Amerikai Egyesült Államoktól nukleáris programjának beszüntetéséért cserébe. 2005. júniusában az Egyesült Államok bejelentette, hogy 50 000 tonna élelmiszert küld Észak-Koreába, miközben 2004-ben 50 000, 2003-ban pedig 100 000 tonna segélyt nyújtott az országnak. 2005. szeptember 19-én Észak-Koreának élelmiszer és kőolaj küldeményt ígértek Dél-Korea, az Amerikai Egyesült Államok, Japán, Oroszország és Kína kormányai szintén a nukleáris program leállítása ellenében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: