2008-01-08 11:02:29• hírek • Szatmar.ro

Románia, mint nukleáris fegyverraktár?

nuklearis_hulladekRomániában aktívan folyik a nukleáris anyagokkal való üzletelés.
A volt szovjet államokon, köztük Románián keresztül folytatott radioaktív anyagokkal való üzérkedés veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra – erre figyelmeztetett Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki elmondta: attól tart, hogy az al-Kaida terrorista hálózat nukleáris vagy radioaktív anyagokkal elkövetett merényletre készül.
 
El-Baradei az Al-Hayat arab napilapnak adott interjújában beszélt erről, a nyilatkozatot pedig az APcom olasz hírügynökség vette át. E szerint a NAÜ főigazgatója úgy vélekedett, hogy az olyan főváros, mint London vagy Kairó ellen kitervelt terrorista támadás „sokkal nagyobb rémálom” lenne, mint a 2001. szeptember 11-i merénylet.

„Attól tartok, hogy az olyan szervezetek, mint például az al-Kaida szert tehet nukleáris fegyverekre” – hangoztatta a főigazgató. Annak ellenére, hogy kizárta a nukleáris fegyverekkel való kereskedés lehetőségét, a Nóbel-békedíjjal kitüntetett el-Baradei kifejtette: nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terroristák radioaktív erőforrásokat kaparintanak meg.

E sötét forgatókönyv elkerülése végett a főigazgató valamennyi nukleáris fegyver és raktár ellenőrzését tanácsolta. Aggodalmának adott hangot azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyek szerint történnek kísérletek a radioaktív anyagokkal való üzérkedésre. Emlékeztetett arra, hogy minden évben több száz embert tartóztatnak le emiatt, s hozzátette, hogy a legtöbb ilyen eset a volt szovjet államokban és Kelet-Európában fordul elő. El-Baradei konkrétan Kazahsztánt, Üzbegisztánt, Ukrajnát és Romániát említette.

Zsombori Vilmos, a Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság vezetője tegnap elmondta: nincs információjuk arról, hogy Románia a radioaktív anyagok tranzitországa lenne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: