2011-07-31 12:11:44• hírek • Szatmar.ro

Támadnak a kullancsok

Amint arról már a Szatmár.ro többször is beszámolt, idén jelentősen megnőtt a kullancsok és az általuk okozott csípések száma Szatmár megyében. Éppen ezért Szatmárnémeti város vezetősége a nyár elején úgy döntött, hogy kullancsok ellen is bepermetezi zöld övezeteit. Amint azt akkor Ilyés Gyula polgármester elmondta: nincs tudomása arról, hogy már romániai város valaha is hasonló akcióra kényszerült volna.

Nos, amint arról a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság beszámolt, a kullancsinvázió bizony jelentősen szedi áldozatait a megyében: az idén összesen tizenkilenc Lyme-kóros fertőzést regisztráltak, ami rekordnak számít Szatmár esetében.

A Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. Nevét a Connecticut állambeli Lyme városáról kapta, ahol 1976-ban leírták, noha már a 20. század elejéről vannak leírások a tünetekről.

A Lyme-kóros betegek mintegy 30%-a nem veszi észre a csípést. Fontos a korai felismerés és a kezelés megkezdése a tünetek enyhítésére; ennek elmulasztása életre szóló krónikus állapotot eredményezhet. Láz szinte sohasem jelentkezik, jellemző tünet viszont a bőrön a csípés helyén megjelenő ún. Lyme-folt ( terjedő bőrpír), amely a széli részén lassan terjed, és átmérője idővel akár az 50-100 millimétert is elérheti, valamint az erős égető érzés az ízületeknél. Jellemző tünetei még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye. A gyermekek fülcimpáján cseresznye méretű lilásvörös csomó (nyiroksejtes bőrcsomó) jelenhet meg, ami fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el. Idősebb nőknél végtagi bőrsorvadás jelentkezhet: a végtagok feszítő oldalán lilássá, tésztás tapintásúvá válik a bőr, majd foltokban elvékonyodik. Kezelés nélkül évekig-évtizedekig is rosszabbodhat a beteg állapota.

Az esetek 5%-ában bénulást okozhat. A betegség bakteriális fertőzés lévén antibiotikumokkal kezelhető.

Amint Megyei Közegészségügyi Igazgatóság illetékese elmondta, a kullancsok terjedését elősegítik a különböző legelésző állatcsordák, ezért az intézmény felhívja a lakosság figyelmét: lehetőleg kerüljék az ilyen helyeket illetve fokozottan figyeljenek, ha mégis csordák közelébe kerülnek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: