2011-04-15 13:56:05• hírek • Szatmar.ro

Kullancstalanít a városvezetés

Bár az igazi tavaszi időjárás még így április közepén is várat magára, a tél hidegét megunó városi ember egyre inkább keresi a szabad levegő, a zöldövezetek adta kikapcsolódási lehetőségeket. Bár legtöbbjük nem védekezik speciálisan ellene, mégis szinte mindenki tart attól az élősködőtől, amely bizony beárnyékolhatja kikapcsolódását: a kullancstól. Éppen ezért a polgármesteri hivatal úgy döntött, április második felében átfogó kullancsirtásba fog.

Ennek első lépéseként a város vezetői kitiltották a kullancsok legjelentősebb terjesztőit, a juhokat a település területéről. Másrészt a polgármesteri hivatal a legfontosabb zöldövezeti zónákban átfogó kullancsirtásba fog. Ilyés Gyula polgármester magyarázata szerint a permetszert a talajhoz lehető legközelebbi szintről kell szétpermetezni. Hogy hatékonysága minél nagyobb legyen, előtte a legrövidebbre nyírják majd a füvet.

„A szakemberek szerint évente legalább kétszer le kell végezni ezt a műveletet, de nem ártana többször megismételni. Mivel ez egy drága szer, így nekünk nem áll módunkban csak kétszer elvégezni", mondta a polgármester.

A Kárpát-medencében megközelítőleg 24 kullancsfaj él, ezek közül van amelyik a juhokra, a kutyákra, a lovakra, az egerekre vagy a fecskékre vannak „specializálva". A wikipedia szerint a legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Olykor azonban mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, Lyme-kórt, vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladást vagy tulémiát okozhatnak.



A zöldövezetek réme, a kullancs, azaz Ixodes ricinus


Közép- és Kelet-Európában mellesleg az utóbbi években igazi kullancsinvázióra lehetett számítani, amely Németország és Ausztria felől az előző években elérte Magyarországot és Romániát. Szeben megyében például 2010-ben tizennyolcszor annyi Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak, mint egy esztendővel azelőtt, így a szatmári kullancstalanítás igen időszerűnek tűnik.

Ifj. Dr. Molnár Zsolt állatorvos is alátámasztja a megnövekedett kullancspopuláció hírét: rendelőjébe egyre gyakrabban kerülnek kullancsos vagy már megfertőzött kutyák, annak ellenére, hogy sokszor ezeket az ebeket nem is viszik erdőbe vagy a töltéspartra, ahol az ember amúgy számíthat az élősködők támadására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: