2011-05-25 10:11:40• hírek • Kocsis Zoltán

Kifognak-e a városvezetésen a kullancsok?

Nagyszabású rovarirtási hadjárat veszi kezdetét, az időjárási viszonyoktól is függően, a hét második felében Szatmárnémetiben. A háborút egyszerre vívják majd a levegőben és a talajon: előbbi esetben a szúnyogok, utóbbiban a kullancsok a célpontok.

Előreláthatóan a kisebb gondot a szúnyogok elleni hadjárat okozza majd. Ezt, amint az már megszokott, a levegőből, azaz repülőgépekről szétszórt permetszerrel végzik majd. Ezzel szemben a kullancsok elleni hadviselés egy teljesen új kényszer a város vezetői számára.

„Magyarországon évek óta hallani lehetett, hogy Nyugat-Európa felől kullancsinvázió közeledik Dél-Kelet-Európa felé. Ez minket sajnos idén ért el", mondta Ilyés Gyula polgármester sajtótájékoztató keretein belül. A politikus kiemelte, ezzel a jelenséggel Szatmárnémeti vezetőinek korábban nem kellett szembenézniük, éppen ezért az erre szükséges összegek nem is voltak elkülönítve a költségvetésben.

„Könnyen elképzelhető, hogy mi vagyunk az első város Romániában, akiknek hasonló problémákkal szembe kell nézniük", mondta Ilyés, aki kiemelte: pontosan ezért bizony semmilyen tapasztalatuk sincs az ügyben. „A város nagyobb zöld övezeteiben és a Szamos mindkét partján már lenyírtuk a füvet, a következő napokban pedig következik a talaj menti permetezés", magyarázta a polgármester.


Kullancs akció közben: fejével a bőr alatt
Kullancs akció közben: fejével a bőr alatt


Ilyés elmondta, ez a művelet egyelőre 50.000 eurójába kerül a városnak. „A szakemberek azt javasolták, hogy ezt kéthavonta meg kellene ismételni, ám erre nem lesz pénzünk. További kérdés, hogy amennyiben a zöld övezetekből ki is irtjuk ezeket az élősködőket, ez megakadályozza-e a város egyéb részein a kullancsok terjeszkedését. Sajnos úgy hozta az élet, hogy ezen tapasztalatokat saját bőrünkön kell megszereznünk. Reméljük, jövőre már okosabbak leszünk", vázolta fel a problémával kapcsolatos dilemmákat Ilyés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: