2010-07-20 17:13:56• hírek • Szatmar.ro

Megnyílt a hulladéktározó

Az Európai Uniós normáknak megfelelően Szatmár megyében is megkezdődött az eddigi hulladéktározók bezárása. Amint arról portálunk már többször is beszámolt, Szamosdobon egy uniós normáknak megfelelő hulladéklerakatot létesítenek, ahová a megye összes szemetét gyűjtik.

A munkálatok még tartanak, az első cellát a tervek szerint ősszel adják majd át, az előírások szerint azonban a napjainkig működő, az uniós normáknak nem megfelelő szeméttelepeket meg kell szüntetni.

Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke örömét fejezte ki az iránt, hogy ha egy-két napos csúszással is, de az országban elsőként sikerült elérnie Szatmár megyének, hogy betartsák az előírásokat. A kedden átadott lerakóhely még csak ideiglenes jellegű, azonban párhuzamosan folyik az építkezés az egyes számú cella létrehozására.

A keddi napon két hulladékszállító jármű is megfordult a telepen, és elhelyezte a megye településeiről hozott hulladékot. A politikustól megtudtuk, hogy a jelenleg használt gödör területe negyed hektáros és a normáknak megfelelően bentonit és kraft papír is alkotja.

Modulárisan van kialakítva, így akár két hektárosra is bővíthető igény esetén. A jelenleg Vadaspusztáról megközelíthető szemétgödör működtetésére egy évig érvényes az engedély. Eközben megkezdődik a városokon működő telepek bezárása is, tudtuk meg a megyei elnöktől. Ez egy hosszú, ugyanakkor roppant költséges folyamat is, hiszen Szatmárnémeti esetében például 4 millió euróra rúg a költsége. Ennek az összegnek a 25%-át a megyeszékhely, míg a fennmaradó részét a minisztérium állja majd.


Bentonitot és kraft papírt használnak szigetelőként
Bentonitot és kraft papírt használnak szigetelőként


A folyamatnak komplexitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a több köbméteres leföldelésen kívül meg kell oldani a szennylé-, illetve a létrejövő gázok elvezetését is. Csehi szerint ez utóbbit talán sikerül újrahasznosítani is. A bezárt gödröket a továbbiakban ötven évig kell majd monitorizálni a problémák elkerülése végett.


Két kamionnyi szemét érkezett az első napon
Két kamionnyi szemét érkezett az első napon


A háttérben levő területen lesz a végleges szemétgödör első parcellája
A háttérben levő területen lesz a végleges szemétgödör első parcellája


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: