2010-07-12 18:16:25• hírek • Szatmar.ro

Patthelyzet a szeméttelep ügyében

Mint ahogyan arról a Szatmár.ro már beszámolt, Szamosdobon szelektívhulladék-telep létesül, amely a megye összes szemetét tárolja majd.

A hétfői megyei tanács ülésén Stanescu Florin, a tanács tanácsadója ismertette a dolgok állását. A szakembertől megtudtuk, a szamosdobi lerakat létrehozásának költsége a hozzáadott értékadó nélkül (TVA) 74 millió lej. Jelenleg az első cellájának építésén munkálkodnak, amely 20 év hulladékát lesz képes befogadni. A telepen olyan technológiát alkalmaznak majd, amely óránként hét tonna szemetet képes feldolgozni.

A 2007-ben kilicitált munkálatokra a szerződést fellebbezés miatt csupán 2009. május. 20-án tudták aláírni. Az építkezésben három cég, az Ecosoil, a Geiger és az Unio vesz részt, ugyanakkor a tározóhoz vezető utakat is kiépítik, illetve a meglévőket modernizálják. A munkálatoknak neki is láttak, így eddig 2,900 millió lejt költöttek el, többek között a már említett cella kialakítására. A gödör kiásva, a föld ledöngölve, már csak a fóliázás és a betonöntés maradt hátra, ezt azonban a kedvezőtlen időjárás is hátráltatja, közölte Stanescu.

A tanácsadó beszámolója után megtudhattuk azt is, hogy a jövendőbeli telepen történő szemétválogatásért felelős gépek gyártását megszüntette a németországi Doppstadt cég, így helyette az olcsóbb, ám a piacon még ismeretlennek számító horvát tulajdonú, Bákóban működő Technics vállalat felszereléseit részesítené előnyben a szakember. A hulladékfeldolgozás során keletkezett szennyvíz megszűrését végző gép esetében szintén cserét sürgetett a tanácsadó, mivel, mint elmondta, a német Hazénak hazánkban nincs kirendeltsége, így az esetleges meghibásodások esetén várni kellene a németországi segítségre. Stanescu elmondta, az említett gyár gépe helyett a Pall vállalatáét tartja előnyösebbnek, hiszen az utóbbi betanítást is felajánlott.


Patthelyzet alakult ki a tanácsülésen
Patthelyzet alakult ki a tanácsülésen


A dolog pikantériája az, hogy a berendezések számára létrehozandó csarnok jóváhagyott tervei már eleve a jelenleg tanácsolt gépek méretei alapján készültek, így a tanácsosok közül sokan úgy érezték kész tények elé vannak állítva. Amennyiben ragaszkodnak ugyanis az eredeti elképzelésekhez és kitartanak a Haze, illetve a Doppstadt gépei mellett, akkor a csarnok terveit kell újra elkészíteni és engedélyeztetni, ami nem csak plusz költséggel, de időveszteséggel is jár, a megvásárlásra kínált gépekről viszont igen kevés információval bírnak, így merész vállalkozásnak tartanák rögtön megszavazni ezt a változtatást. A tanácskozás alatt heves vita alakult ki a tanácsosok és Stanescu között.  A döntéshozást végül elhalasztották, pontos termékismertetőt igényelve, az azonban több, mint valószínű, hogy a következő ülésen megszavazzák majd a Pall és Technics gyártmányainak vásárlását, hiszen patthelyzet alakult ki az ügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: