2019-08-05 06:59:13• hírek • Bede Emőke

Kedden rajtol a Harmonia Cordis. Mutatjuk, kikkel találkozhatunk a gitárfesztiválon

Kelet-Európa legnagyobb és legnépszerűbb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely augusztus 6. és 11. között. Az immáron 14. alkalommal megszervezett nemzetközi fesztivál programjai a város különböző pontjain, főbb koncertjei pedig a Kultúrpalotában és a Várban zajlanak majd, ahol Spanyolország, Kína, Lengyelország, Bulgária, Venezuela, Hollandia, Görögország, Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország és Románia elismert művészeit hallgathatja meg majd a nagyérdemű – árulta el korábban a Szatmár.ro-nak Beke István Ferenc gitárművész, az esemény mozgatórúgója.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy úgy a nyitó-, mint a zárókoncerten a gitárvilág élő legendái lépnek majd színpadra, hiszen Marosvásárhelyre érkezik Stochelo Rosenberg és Vicente Amigo is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fesztivál többi napján zenei csemegék nélkül maradna a minőségi zenére éhes hallgatóság. A gitárfesztivál első három napjának fellépőit már megismerhette az olvasó, most pedig mutatjuk, kik állnak még rajtuk kívül a közönség elé.
 

Augusztus 9., azaz a negyedik nap fellépői

Duo Celeste (Duo Orosz Dávid & Tudor Gliga)

Tudor Gliga és Dávid Orosz pályafutásukat a klasszikus gitár terén a Marosvásárhelyi Művészeti iskolában kezdték, Ene Ovidiu és Turcu Andrei tanárok mellett. Mindketten részt vettek számos országos és nemzetközi versenyeken. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói, dr. Beke István Ferenc diákjai. A közönség hallhatta már őket közös színpadon koncertezni a virtuóz Al Di Meola-val és Tommy Emmanuel-el. Számos verseny győztese a duó, megnyerték az Erdélyi Nemzetközi Gitár Fesztivál első helyezését, ugyanakkor magukénak tudhatják a szebeni klasszikus gitár verseny, A barokk stílustól a rock stílusig első helyezését is.



Girán Péter

Girán Péter 1994-ben született Magyarországon. 8 évesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. Legutóbbi eredményei például a Budapesten, Szegeden és Belgrádban megrendezett nemzetközi versenyek első, illetve a Goriziában megrendezett verseny harmadik és közönségdíja. 2018-ban részt vett a „EuroStrings” program első évében, ahol a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kinevezett művészeként lépett fel és tartott kurzust számos országban, mint például Szerbia, Montenegró, Bosznia, Bulgária, Ausztria, Németország és Anglia. Olyan neves gitárművészektől vett kurzusokat, mint Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Dale Kavanagh és Manuel Barrueco. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának hallgatójaként diplomázott, tanárai Pavlovits Dávid és Csáki András. A klasszikus zene mellett flamencot is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói is.



Csáki András

Csáki András 1981-ben született Budapesten. 11 éves korában kezdett el gitározni. 2007-ben lediplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol Eötvös József gitárművésztől tanult. Tanulmányait a Southern kaliforniai egyetemen folytatta Scott Tennant mellett. Csáki András 1995 óta mostanáig számos mesterkurzuson vett részt Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis, David Russell tanítása alatt. Sok rangos versenyen nyert díjakat, többek között magáénak mondhatja az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny első díját is. 2009-ben elnyerte a 42. “Michele Pittaluga” gitárversenyt első díját, majd 2011-ben a Julian Arcas Spanyolországban megrendezett gitárversenyt. Saját karriere mellett a kamarazenével is foglalkozott, egyaránt hallhatták Magyarországon és külföldön is játszani szimfonikus zenekarokkal. Tartott már mesterkurzust Kínában, Észtországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Indiában, Romániában, Oroszorszégban, USA-ban és hazájában. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora.



Judicaël Perroy

1973-ban született Párizsban, hét éves korában vett először kézbe gitárt, 11 éves koráig Delia Estradaval és Raymond Gratiennel tanult. Tizenegy évesen André Girard irányításával már Vivaldi művekkel koncertezett. További tanulmányai alatt Roberto Ausseltől, Daniel Lavialle-től és más nagy mesterektől tanult. Tizennégy éves korában az Ile de France Nemzetközi Gitárverseny második díját nyerte el, majd osztályelsőként végzett a Paris Conservatoire-ban. 1997-ben a Guitar Foundation of America által megrendezett nemzetközi verseny díjaként egy több mint hatvan koncerttel és mesterkurzussal rendelkező Amerikai Egyesült Államok-béli és Kanadai turnén vehetett részt. Világszerte tart mesterkurzusokat, diákjai több díjat nyertek, a klasszikus gitár világának több feltörekvő csillagát segítette érvényesülni a nemzetközi zenei életben. 1995 óta oktat, és az ezredfordulón a Stetson Egyetem gitár tanszékének helyettes vezetőjévé nevezték ki. Jelenleg San Franciscóban tanít.



 

Augusztus 10., azaz az ötödik nap fellépői

Dimitris Soukaras

Dimitris Soukaras 1995-ben született Korinthoszban, és 11 évesen kezdett el gitározni. Az első zenei fogalmakat az apjátol tanulta, majd Yorgos Bechlivanoglou gitártanár készítette fel az egyetemi felvételire. Tanulmányait Costas Cotsiolis irányítása alatt folytatta, jelenleg mesteri tanulmányait a londoni Royal Academy of Music Zeneakadémián végzi, tanárai Michael Lewin, Stephen Goss, David Russel și Fabio Zanon. Tanulmányait az Athéni Akadémia, a Londoni Royal Academy of Music és az Anna Weeks által felajánlott Athén ösztöndíj támogatja. Dimitris 12 nemzetközi verseny díjazottja, közülük talán a legfontosabb a Mottola Nemzetközi Gitárfesztivál versenyének első díja, ami által bekerült az Eurostrings Young Stars programba, ami koncertlehetőséget biztosít neki 14 európai gitárfesztiválon. Első CD-lemeze 2019 júliusában jelent meg, címe „From Down to Dask”. Olyan neves gitárművészektől vett kurzusokat, mint Leo Brouwer, David Russell, Hubert Käppel, Roland Dyens, Fabio Zanon, Ricardo Gallen, Marcin Dylla, Marco Tamayo, Aniello Desiderio, Susana Prieto és Alexis Mouzourakis. Dimitris zeneszerzőként is aktivál, jelenleg közreműködik a korinthoszi Hiliomodi Színházi szervezettel, és már három előadásukra írt zenét.



You Wu

You Wu 1993-ban született Lishuban, Kínában. 8 évesen kezdett el gitározni, eleinte Danny Yeh tanár irányítása alatt, majd tanulmányait a Shanghaji Zeneakadémián folytatta. Jelenleg a bécsi Zeneakadémia hallgatója, tanára Alvaro Pierri. Kitűnő technikájának és művészi érzékének köszönhetően, You számos európai és ázsiai gitárverseny díjazottja, Shinichi Fukuda japán gitárművész a gitárosok Lang Lang-jának tartja a fiatal művészt. You Wu fellépett Európa és Ázsia legfontosabb városaiban, köztük Berlinben, Bécsben, Rómában, Pozsonyban, Bankokban és Tokióban. You többek között a kamarazenét is szereti, sokszor fellép vonósnégyessel, illetve zenekarral.



Zuzanna Wężyk

Zuzanna Wężyk 1995-ben született Gdańskban, Lengyelországban. Gitározni 7 évesen kezdett, egyetemi tanulmányait a salzburgi Mozarteum Zeneakadémián végezte el 2018-ban Marco Diaz-Tamayo tanár irányítása alatt. Jelenleg Londonban él, ahol mesteri tanulmányait folytatja filmzeneszerzői szakon a Kingston Egyetemen. Zuzanna szólistaként és kamarazene formációkban töbszörös díjazott, elnyerte a Fahrenheit ösztöndíjat, amit szülővárosa ajánl fel a legjobban teljesítő külföldön tanuló diákoknak. Szólista karrierjén kívül, Zuzanna saját műveket és dalokat komponál, számos zenekarral és zenésszel szokott együttműködni, és ráadásul jótékonysági koncerteket is szervez.



Peter Graneis

Peter Graneis Stuttgartban született, és 9 évesen kezdett el gitározni. Elvégezve a helyi zeneakadémiát, tanulmányait a híres Zoran Dukić előadóművész irányítása alatt folyatta a barcelonai, majd a hágai zeneakadémián. 2018-ban végezte el mesteri tanulmányait. Többek között Yehudi Menuhin Live Music Now alapítványának az ösztöndíjasa, valamint többszörös díjazott helyi és nemzetközi gitárversenyeken. Olyan neves gitárművészektől vett kurzusokat, mint Carlo Marchione, Judicaël Perroy, Laura Young és Thomas Müller-Pering. Peter Graneis több európai gitárfesztivál meghívotta, illetve első CD-lemeze 2017-ben jelent meg , “Portrait” címmel.



Marco Tamayo

Marco Tamayo osztrák állampolgárságú kubai gitárművész, akit az olasz L’Stampa az Il Re della Chitarra (a gitár királya) néven említett. Marco számos nemzetközi verseny győzteseként szerte a világban játszik rendszeresen a legnagyobb zenekarokkal és karmesterekkel és napjaink egyik vezető klasszikus gitárművésze. Marco Tamayo a salzburgi Mozarteum Művészeti Egyetem és a klagenfurti Landeskonservatorium professzora, vendégoktatóként pedig a gdanski Zeneakadémián (Lengyelország) tanít; korábban a Sydney-i Egyetemen (Ausztrália) oktatója volt. Az “Essential Principles for the performance on the classical guitar” (A klasszikus gitárjáték alapelvei) című könyve világszerte megváltoztatta a hangszer megítélését, valamint annak oktatását. Tanítványai ugyancsak nemzetközi karriert futnak be. Marco Tamayo az alessandriai Michelle Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (Olaszország) művészeti igazgatója. Az olaszországi Solero és Alessandria városok tiszteletbeli polgára. Tamayo Simon Marty hangszeren játszik; a Savarez művésze, Alliance Blue-Cantiga húrokat használ. Marco Tamayo a Marco Tamayo Edition, egy 2014-ben alapított kiadó elnökeként a klasszikus gitárzenei művek megújításán dolgozik napjainkban is.



 

Ők voltak hát a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál fellépői, a hatodik, s egyben utolsó napon pedig a méltán ismert és elismert Vincent Amigo teszi fel a koronát. Róla, illetve a nyitókoncertet tartó Stochelo Rosenbergről ide kattintva lehet olvasni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: