2019-07-30 11:03:10• hírek • Bede Emőke

Mutatjuk, kik lépnek fel a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál első három napján

Kelet-Európa legnagyobb és legnépszerűbb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely augusztus 6. és 11. között. Az immáron 14. alkalommal megszervezett nemzetközi fesztivál programjai a város különböző pontjain, főbb koncertjei pedig a Kultúrpalotában és a Várban zajlanak majd, ahol Spanyolország, Kína, Lengyelország, Bulgária, Venezuela, Hollandia, Görögország, Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország és Románia elismert művészeit hallgathatja meg majd a nagyérdemű – árulta el korábban a Szatmár.ro-nak Beke István Ferenc gitárművész, az esemény mozgatórúgója.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy úgy a nyitó-, mint a zárókoncerten a gitárvilág élő legendái lépnek majd színpadra, hiszen Marosvásárhelyre érkezik Stochelo Rosenberg és Vicente Amigo is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fesztivál többi napján zenei csemegék nélkül maradna a minőségi zenére éhes hallgatóság.

Az első nap fellépői

Hart Gábor

1995. szeptember 28-án születt Orosházán. 11 éves korában kezdett el gitározni a rock zene hatására Varga Zsoltnál. 2010-ben felvételt nyert az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Dr. Bozóki Andreánál tanulhatott. Középiskolás évei során több rangos eredményt ért el, mint például az országos gitárverseny 2. helyezése vagy a Terra Siculorum Nemzetközi Gitárverseny első helyezése.


2014-ben felvételt nyert a SZTE Zeneművészeti Karára ahol az ország legnagyobb tudású gitártanáraival dolgozhatott együtt : Pavlovits Dáviddal, illetve Csáki Andrással. Egyetemi évei alatt elért sikerei közt szerepel az Országos Egyetemi Gitárverseny 1. helyezése , az I. Országos Fiatal Gitárosok 1. helyezése, illetve 2018 tavaszán a Virtuózok Tehetségkutatóban első gitárosként sikerült eljutnia a Nagyok korcsoportjában az élő adásig, azaz a döntőig.


Többek között játszhatott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, illetve az Operaház Zenekarával is. 2018 tavaszán részt vett a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén ahol a kikötések között az is szerepelt, hogy saját, minimum 7 perc hosszúságú darabot kellett írnia, a zsűri a játékát 1. díjjal jutalmazta. Ennek a versenynek többek között a díja az volt, hogy 2019 tavaszától részt vehet 9 különböző Nemzetközi Gitárfesztiválon (Horvátország, Anglia, Spanyolország, Románia, Montenegró, Hollandia, Észtország, Finnország), mint meghívott művész, nagy gitár művészekkel játszhat együtt, Spanyolországban egy 4 gitáros concerto művet adhat elő helyi rangos szimfonikus zenekarral.


2016-tól aktívan játszik különböző musical, illetve rock operákban, 2018 nyarán pedig játszhatott a Miskolci Operafesztiválon is.
 Mesterkurzusokon olyan világhírű művészektő tanulhatott, mint: Sergio Assad, Łukasz Kuropaczewski, Florian Larousse, Tilman Hoppstock, Paulo Pegoraro.



Radu Vâlcu Quartet

Radu VÂLCU 1989-ben született Bukarestben. 12 évesen kezdett klasszikus gitárt tanulni a George Enescu Gimnáziumban, Liviu Georgescu professzorral. A bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu zeneszerző mellett. 25 éves koráig számos díjat nyert közismert európai fesztiválokon, és több koncertfelkérése is volt Románia nagyobb városaiban, valamint Szerbiában, Németországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban. 3 kiváló zenésszel együtt: Răzvan FLORESCU (ütőhangszerek), Mihai BALABAȘ (hegedű) és Andrei PETRACHE (zongora) egy különös koncerttel várják a közönséget, előadásukban a latin-amerikai ritmusokat és a román népzenét ötvözik a kortárs és jazz zenével. Emmanuel Séjourné, Mathias Duplessy, Chick Corea zeneszerzők nagy hatással voltak a fiatal kvartettre, ami dinamikus és látványos előadásokkal fogja meg a közönséget.



Pusztai Antal

PUSZTAI Antal 1978-ban született Győrben, első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán, mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus és jazzgitárosának mondhatjuk. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta, immár Inge Scholl-Kremmel vezetése alatt. Hazájában Róth Ede, Folk Iván és Reményi Attila tanítványa volt, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában tanul a Bécsi Zeneegyetemen. Pusztai Antal egyaránt népszerű személyisége a jazz-és a klasszikus gitár világának, koncertezett már a Európa-szerte, Dél-Kóreában és Kolumbiában is.
 

Mădălina Ioana PETRE a bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen végezte zenei tanulmányit. Neve a White O’Clock nevű bukaresti zenekar által vált híressé. Klasszikus gitárosként több fesztiválon is fellépett.


ASZTALOS Zsolt 14 évesen kezdett dobolni, nagyrészt autodidakta módon tanult. Az évek folyamán számos zenekar tagja volt, sokféle zenei stílusban kipróbálta magát a folk, pop, funk, blues és jazz zenétől, a színházi előadásokhoz írt zenén keresztül egészen a heavy és trash metal-ig. Pusztai Tonyval a 2ooo-es Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon találkozott először, azóta többször is zenéltek együtt.


HADNAGY Attila fiatal kora óta több műfajban is kipróbálta magát, mint például a klasszikus rock, jazz, blues, klezmer, funky, és klasszikus zene.



A második nap fellépői

Tritonus Guitar Trio

A trió tagjai Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint. Első alkalommal 2015. január 10-én játszottak Tritonus Guitar Trio néven. Ebben az évben mindhárman a győri Széchenyi István Egyetemen folytatták zenei tanulmányaikat, Roth Ede és Arnóth Balázs szakmai irányításával.
 

Az együttes rendszeresen fellép a hazai és külföldi közönség előtt. Országos és nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepelnek. Első helyezést értek el a Győri Egyetemi Versenyen és a Szegedi Országos Gitárversenyen. A 2016 novemberében, Pozsonyban megrendezett L.Luthier Contest kamarazene verseny győztesei. 2018-ban a bragai kamarazene verseny közönségdíját és a Bratislava Guitar Competition kamaraszekciójának első díját nyerték el. Ugyanebben az évben a világhírű Guitar Foundation of America gitárverseny kamara kategóriájának 2. helyezettjei lettek Louisvilleben. 2019-ben első díjat nyertek a Miamiban megrendezett Guitar Foundation of America gitárverseny kamara kategóriájában. 2015 februárja óta az együttes folyamatosan bővíti repertoárját. Különféle zenei korszakokból válogatnak darabokat és saját átiratokat is készítenek. Céljuk, hogy olyan zeneműveket szólaltassanak meg, amelyeket a közönség ritkán hallhat három gitáron.



Venti Chiavi Guitar Trio

A Venti Chiavi Gitártriót 2014-ben alakította meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. A trió célja bővíteni a klasszikus gitártrió-repertoárt, ezért az eredetileg gitártrióra írt művek mellett számos átiratot készítenek és játszanak. Különösen fontosnak tartják a magyar klasszikus zene népszerűsítését. A trió számos sikeres koncertet adott már különböző zenei fesztiválokon és koncertermekben Euróbában és az Egyesült Államokban. A Venti Chiavi első CD-lemeze 2018 novemberében jelent meg, „Venti Momenti” címmel.



Gabriel Bianco

Gabriel Bianco öt éves volt, amikor édesapjával elkezdett gitározni. 1997-ben felvételizett a párizsi Zeneakadémiára, Ramon de Herrera vezetése alatt, ahol számos díjat és dicséretet kapott. Egyetemi tanulmányait Olivier Chassain vezetésével folytatta. Ezzel párhuzamosan tanulmányokat folytatott Judicael Perroy-al. Tizenöt évesen volt az első fellépése Párizsban, azóta már számtalan országban koncertezett (Franciaország, Románia, Amerikai Egyesült Államok, Kína, India, Peru, Kolumbia, Olaszország, Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország, stb.).
 

Legfontosabb versenygyőzelmei:

– Ile de Re Nemzetközi Gitárfesztivál, Franciaország – 2006

– Bécsi Nemzetközi Gitárfesztivál, (Bécsi gitárfórum), Ausztria – 2006

– GFA Nemzetközi Gitárfesztivál, Amerika – 2008



Michaela Hrabánková

A cseh zenei lírika, a rugalmasság és a spontaneitás hagyománya miatt Michaela Hrabánková sokoldalú szólista és kamarazenei zenész, szenvedélyes a hagyományos repertoár és a kortárs alkotások iránt. Prágában született, jelenleg Párizsban lakik és dolgozik. Számos fesztiválon világszerte koncerteket és kamarazenei koncerteket adott. Franciaországban (Fesztivál de la Chaise-Dieu Fesztivál, Hector Berlioz fesztiválja, Európai Dupla Reeds találkozó), Németországban (Rheingau Musik Fesztivál), Koszovóban, Csehországban, Romániában (Fiatal tehetségfesztivál), Algériában , Brazíliában vagy Argentínában (Encuentro Oboistas Buenos Aires). Három év alatt tagja volt a franciaországi „Le Concert Impromptu” kvintettnek, amelyet a Francia Kulturális Minisztérium támogat. Michaela Hrabankova 2001-ben megnyerte a „Concertino Praga” cseh rádióverseny 2. díját. Meghívást kapott az Európai Zenei Versenyszervezetek az ifjúságért / EMCY-nek / koncert túrára Európa-szerte.


Michaela-t rendszeresen meghívják, hogy mesterkurzusokat tartson Franciaországban, Romániában (Gheorghe Dima Zeneakadémia Kolozsváron) vagy Csehországban (Prágai Zeneakadémia, Janáček Zeneakadémia Brnóban, Prágai Konzervatórium, Pardubicei Konzervatórium). Jelenleg a párizsi Ivry-sur-Seine Konzervatóriumban tanít kamarazenét.


A Le Concert Impromptu-val együtt egy „French Music” nevű CD-t készített. 2013-ban Jan Rybář (a Michaela Hrabankova-nak szentelt cseh rádió „Český Rozhlas”) koncertre és a „Divertissement” CD-re, Gabriel Bianco gitárművésszel, az Ad Vitam rekordokkal („Harmonia Mundi). kötött szerződést. Zenei nevelése Prágában kezdődött, a prágai Konzervatóriumban, a Frantisek Xaver Thuri professzorral a prágai Nemzeti Színház Josef Vacek solistájával. Elhagyta Prágát, hogy folytassa tanulmányait Németországban a Karlsruhe-i Hochschule für Musikban, Thomas Indermuhle professzorral. A párizsi konzervatórium CNSM-nél Jacques Tys osztályában végzett Erasmus-csereprogrammal végzett tanulmányait. 2007-től 2010-ig az Alvaro Gomez Zenei Alapítvány ösztöndíja. Michaela “Lorée” hangszereken játszik, és a „Koje Reeds” oboa nádakkal támogatja.



A harmadik nap fellépői

Beke István Ferenc

BEKE István Ferenc a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia gitár és kamarazene tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert nemzeti és nemzetközi klasszikus gitárversenyeken, valamint számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahangversenyeket adott Romániában, Angliában, Chilében, Magyarországon,Németországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban. Beke István Ferenc a marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.



Gabriel Guillén

Guillén Gabriel az egyik legrangosabb gitár tanár Ausztriában. Guillén Gabriel Venezuelában, Maracaz-ban született. Dél-Amerikában tanult híres tanároktól: Abel Carlevarótól, Leopoldo Igarzától, Jose Gregorio Guanchezztól es Alberto Espinazatól. 1987-ben elnyerte az Antonio Lauro és a Rotary nemzetközi gitárverseny első helyezetét. Világhí rű müvészektő, mint peldaul: Abel Carlevarotól, Rafael Benatartól, Bartolomé Diaztól és Verhagen Frankatól tanult. 1988-ban Walter Würdinger es Konrad Ragossnig professzor mellett bővítette tudását. Guillén koncertezett már Európában, Dél-Amerikában, USA-ban es Japanban is. Gabirel Guillén elnyerte az osztrák kormány, "Merit Award" díját, a “The Kery" díjat, az „Artinger” díjat, az "Amigo de Venezuela" díjat, a “Honors” díjat és “ Caracas-Avila ” díjat. Guillén Gabriel tovább adja tudását a Joseph Haydn Zeneakadémián Eisenstadtban és a Richard Wagner Zeneakadémián Bécsben. Több mint 34 országban tartott mesterkúrzúsokat és koncerteket. Tőbb kővetője van az egyetemistak körében, ahol nagy szükseg van ra. A RUST Nemzetkozi Gitárfesztival művészeti vezetője, melynek Ausztria ad helyet. Jelenleg együttműködik a Simon Bolivar zenekarral Venezuelában, melynek Alfredo Rugeles a karmestere. Guillén elismert koncerteket tartott Európa-szerte, Dél-Amerikában, USA-ban és Japánban. Az Osztrák kormány az "Merit Award" díjat honorálta neki sok más nevezetes díj mellett.



Atanas Ourkouzounov

Atanas Ourkouzounov a kortárs bolgár zene egyik legérdekesebb személyiségének tekinthető. Gitárművészként és zeneszerzőként egyaránt nagy elismerésnek örvend, különböző díjakkal jutalmazták munkáját. Atanas több mint 100 darabot komponált szolo gitárra, duóra, trióra, kvártettre, kamarazenét és két versenyművet. Nemzetközileg elismert gitárművészek játszodták darabjait, köztük Gabriel Bianco, Zoran Dukic, Scott Tennant, Pablo Marquez, Antigoni Goni, a Los Angeles Guitar Quartet, Jérémy Jouve és sok más. Atanas Sofiában nőtt fel, és 1992-ben kezdett el gitározni Dimitar Doitchinov tanár irányítása alatt. Tanulmányait Párizsban folytatta Arnaud Dumond, Alexandre Lagoya és Olivier Chassain tanárokkal, ahol gitárt, kamarazenét, műelemzést, etnonmuzikológiát és improvizációt tanult. Atanas jelenleg gitártanár a párizsi Maurice Ravel Konzervatóriumban, versenyeken zsűrizik, mesterkurzusokat és konferenciákat tart Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Japánban.



Mie Ogura

Mie Ogura 1973-ban született Jappánban, zenei tanulmányait 3 évesen kezdte zongorán, majd 7 évesen fuvolán. 1994-ben Franciaországba költözik, lediplomázik a párizsi Nemzeti Zeneakadémia fuvola szakán Pierre-Yves Artaud és Sophie Cherrier tanárok irányítása alatt, majd tanulmányait Olaszországban folytatja, a Chigiana Zeneakadémián, Siena városában. Mie Ogura kortárs improvizációt, barokk zenét, jazz improvizációt és indiai zenét is tanult az évek során. Könnyedén beilleszkedett bármilyen stílusu zenében, ezért sok koncertlehetöséget kihasználva eljutott különböző fesztiválok színpadára Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Jappánban és Ausztráliában. Mie Ogura jelenleg két duó tagja, fuvola-gitár duó Atanas Ourkouzounovval és fuvola zongora duó Marie-Catherine Giroddal, akikkel bejárják az egész világot. Ezen kívül fuvolát és improvizációt tanít a párizsi „Jacques Ibert” Konzervatóriumban.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: