2019-07-23 08:47:09• hírek • Bede Emőke

Ha augusztus, akkor Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál

Fotó: harmoniacordis.org
Fotó: harmoniacordis.org

Kelet-Európa legnagyobb és legnépszerűbb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely augusztus 6. és 11. között. Az immáron 14. alkalommal megszervezett nemzetközi fesztivál programjai a város különböző pontjain, főbb koncertjei pedig a Kultúrpalotában és a Várban zajlanak majd, ahol Spanyolország, Kína, Lengyelország, Bulgária, Venezuela, Hollandia, Görögország, Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország és Románia elismert művészeit hallgathatja meg majd a nagyérdemű – árulta el a Szatmár.ro-nak Beke István Ferenc gitárművész, az esemény mozgatórúgója.

Az utóbbi években a Harmonia Cordis Gitárfesztivál már számos, nemzetközi szinten is ismert és elismer zenészt hozott el országunkba, s nem lesz ez másként idén sem, hiszen úgy a nyitónapi, mint a zárókoncert során a gitárvilág nagyjai lépnek majd színpadra. A fesztivál első napján nem más pengeti majd a húrokat, mint Stochelo Rosenberg, ki 1968. február 19-én született egy holland cigánytáborban, Mimer Rosenberg és Metz Grunholz elsőszülött fiaként. Egy visszafogott, tehetséges fiúból egy világhírű előadóművész lett az évek során, aki gitárosként és zeneszerzőként világszerte elismert. A gitározást 10 éves korában kezdte el, nagybátyjaitól tanult eleinte, de a legtöbbet Django Reinhardt felvételeit hallgatva tanulta.


Már 12 éves korában több lemezkiadó figyelmébe került, miután unokatestvéreivel együtt megnyertek egy televíziós versenyt. Az elkövetkező években Nous’che és Nonnie unokatestvéreivel zenélt együtt, később kialakítva a híres Rosenberg Triót. Eleinte egy Favino gitáron játszott, majd egy régi Selmer gitárra tett szert, aminek szériaszáma csak eggyel tér el a Djangoétól. Stochelo Rosenberg D’Addario és Galli húrokon játszik és a világ egyik legjobb gitárosaként tartják számon, aki hibátlan technikájával ötvözi gipsy jazz zene virtuozitását, érzelmeit és eleganciáját. Mint minden kortárs jazz zenész, Stochelo is imád improvizálni és új zenei stílusokat kipróbálni, de zenéjének az alapja mindig is Django Reinhardt hagyatéka marad.



Láthatjuk tehát, hogy a szervezők már a nyitónapra is igazi zenei csemegével készülnek a közönségnek, de hasonlóan különleges koncertet terveztek be a zárónapra is, az utolsó napon ugyanis a flamenco stílus egyik nagyágyúja, a spanyol Vincente Amigo teszi tiszteletét Marosvásárhelyen.


Vicente Amigo Córdobában nőtt fel, most is ott él, de Guadalcanalban (Sevilla tartomány) született, nyolcéves korában kapta első gitárját. Hamar meglátta, hogy az érzelmek kifejezésében a hangszernek óriásiak a lehetőségei. Tudását Manolo Sanlúcar mellett játszva tökéletesítette. Szólópályára lépve kialakult felfogásának az a jellegzetessége, hogy nem akarja a flamenco stiláris kereteit mindenáron felrúgni, de gyönyörködtető variációi, rögtönzései és szerzeményei azokat a modernizálás irányába tágítják. Közreműködött híres énekesek, például Camarón de la Isla, Carmen Linares, José Mercé és El Pele felvételein. Saját neve alatt kiadott lemezei komoly fejlődési pályáról adnak számot, de az áttörést a Ciudad de las Ideas albuma hozta meg a 2000-es évben.



Azóta bejárta szinte az egész világot, igaz, Romániában most debütál. Rengeteg első helyet, díjat és elismerést kapott, a Premios de la Músicát, a Latin Grammyt, a córdobai díszpolgárságot stb. Dolgozott több szimfonikus zenekar és a Vince Mendoza vezette Metropol szólistajaként is, a Spanyol Nemzeti Balett tűzte műsorra szerzeményeit. Egyre nagyobb hírnevének köszönhetően John McLaughlin, Al Di Meola, David Bowie, Keith Richards, Bob Dylan, Milton Nascimento, Sting, Eliane Elias és Paco de Lucía voltak alkalmi muzsikustársai.


Hogy kik lépnek még színpadra a 14. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválon? Tartsatok velünk, ugyanis hamarosan újabb cikkekkel jelentkezünk, melyekben a további fellépőket mutatjuk be. A gitárvesztiválra való belépés természetesen ingyenes, így aki éppen Marosvásárhelyen jár az említett időszakban, akkor semmiképp sem érdemes kihagyni ezt a programot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: