2010-06-16 09:27:24• hírek • Szatmar.ro

Elsősegélynyújtás gombamérgezés esetén

Romániában a több mint 4000 ismert gombafajtából, hozzávetőleg 50 mérgezőt tartanak számon. Ezeknek száma, a genetikai mutációknak köszönhetően évről-évre növekvő tendenciát mutat.

A mérgezés tünetei gombafajtától, lappangási időtől és mérgezéstől függően jelentkeznek. Ez alapján rövid lappangási időnek számít, ha a tünetek 15 perc és legtöbb három órával az elfogyasztott gomba után jelentkeznek: émelygés, szédülés, állandó rossz közérzet, könnyezés, hasi fájdalmak, hányinger, verejtékezés formájában. Hosszabb lappangási időnek számít, ha a tünetek akár 12 óra elteltével jelentkeznek: hányinger, hasmenés, sárgaság, májgyulladás, szomjúság, vérzés, izomgörcs, hidegrázás, hallucinálás, csökkenő szívritmus, kisebb pupilla formájában. Ez utóbbi esetben azonnal kórházi kezelés szükséges, mivel a májkárosodás mellett, idegrendszeri tüneteket is okozhat. Két nap elteltével kóma-, súlyosabb esetben a beteg halála is bekövetkezhet. A mérgező gomák fogyasztása után az érintettek több mint 80 százaléka életét veszti.

Gombamérgezés esetén is léteznek elsősegély nyújtási tippek. Ennek hatékonysága a lappangási időtől, és a mérgezéstől függően lehet sikeres vagy kevésbé sikeres. A rövidebb lappangási idejűek esetében sós meleg víz segítségével a betenget próbáljuk hánytatni, de ebben az esetben az erős kávé és hosszútávon a B-vitaminos kezelés is hatásos lehet. Beöntést vagy hashajtót is adhatunk azért, hogy a méreganyagok mihamarabb kiürüljenek a szervezetből. A hosszabb lappangási idejűek, az erős mérgező hatású gombák esetében a beteget kórházba kell vinni, hogy megfelelő orvosi kezelésben részesüljön. Így gyomormosásban, bélfertőtlenítésben részesül, bár sok esetben ez sem használ, mivel a májsejtek pusztulásán kívül a vese is károsodhat. A toxikológiai elemzéseket követően a beteget célszerű a kórházban tartani. A mérgezés elkerülése végett, a gombák fogyasztása előtt legyünk körültekintőek és elővigyázatosak.


Gombamérgezés esetén a májsejtek pusztulásán kívül sok esetben a vese is károsodik

Gombamérgezés esetén a májsejtek pusztulásán kívül sok esetben a vese is károsodik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: