2008-06-17 17:21:55• hírek • Czinzel László

Teljében a gombaszezon

gombaA szakemberek arra figyelmeztetnek, vigyázzunk az erdei gombákkal.

Az elmúlt időszak esős időjárása következtében jóval hamarabb jelentek meg a különféle gombák a megye erdeiben, és igen nagy mennyiségű termés várható az elkövetkezőkben is.

A szakemberek ismét arra figyelmeztetnek: legyünk nagyon óvatosak, hiszen még azok számára is végzetes lehet egy csöppnyi figyelmetlenség, akik jó gombaismerőnek gondolják magukat. A piacokon már megjelent a gomba, fajtától függően 6-15 lejes kilónkénti áron kínálják ezt a portékát az alkalmi árusok.

Belőlük van több, ugyanis évek óta egyetlen személynek van hivatalos gomabaszakértői-árusítási engedélye a megyében. A hölgy - aki nem szeretne névvel szerepelni a sajtóban - a szatmárnémeti Szamos-piacon árusít erdei gombát, és elmondta: az engedélyt a Román Akadémiától kell igényelni, és komoly vizsga előzi meg a kibocsátását.

Így a hölgy minden egyes, nálunk termő gombafajtának a latin nevét is tudja. Mint mondja, a legnagyobb gond az, hogy sokan nagyon magabiztosnak képzelik magukat: - Volt tavaly is olyan eset, hogy az erdőben gyilkos galócát találtam valakinek a kosarában, és amikor figyelmeztettem, még ő volt felháborodva.

Csak az szedjen gombát, aki száz százalékos önmagában, az ezzel kapcsolatos ismereteiben. Szatmár megyében a tavaly különben több mérgezéses eset is előfordult. A pórul jártak egy része saját képességeiben csalatkozott, mások útszéli árusoktól vásárolták a gombát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: