2008-02-13 14:10:19• hírek • Szatmar.ro

Bőrgombásodás vagy dermatomicosis

Házi kedvencük bőrgombásodása akár minket is megfertőzhet.

Rovatunkkal megpróbálunk segíteni a házi állat tulajdonosoknak, az által, hogy bemutatjuk a kedvenceikre leginkább jellemző betegségeket. E heti számunkban Dr. Molnár Zsolt a bőrgombásodás vagy más néven dermatomicosis veszélyeiről tájékoztat.

A bőrgombásodás kutyákra és macskákra egyaránt jellemző. A gomba spóra direkt, érintéses kapcsolaton keresztül kerül a bőrre, egyik állatról a másikra terjedt. A legyengült szervezetű állatokra inkább jellemző illetve ők azok akik jobban is terjesztik.

A gomba különböző foltokban jelentkezik, enyhe viszketegséggel, és a bőr zsíros elváltozásával jár. Körkörös formában mutatkozik meg, így az alak által könnyen rá lehet jönni, hogy gombásodásról van szó. A fertőzés után körülbelül 7-10 napon belül jelentkeznek a klinikai tünetek. Legyengült szervezetű túltenyésztett kutyáknál, vagy valamilyen hosszas kezelés után is nagyobb a gombás fertőzés fellépésének esélye. Néhány faj különösen fogékony a gombásodásra, főleg a rövidszőrűek, ugyanis a betegség olyan helyen jelentkezik, ahol teljes szőrhiány van. A tüneteket az is komplikálja, hogy egy bizonyos idő után gyakran elfertőződik. A betegség diagnosztizálásához egy bőrről lekapart mikroszkopikus minta, vagy egy speciális lámpával való megvilágítás elegendő a gombásodás felismeréséhez, valamint a klinikai tünetek alapján is észrevehető.

A kezelés függ a fertőzés elterjedésének mértékétől, lehet ha néhány gyógysamponos fürdéssel meg lehet szabadulni a nem kívánatos jelenségtől, de tablettás vagy injekciós kezelés is alkalmazható.

Létezik már gombásodás elleni oltóanyag is, amely megakadályozza a betegség kialakulását, ezzel lehet továbbá azt is biztosítani, hogy az állat gazdija ne szedhessen össze semmilyen gombás fertőzést kedvencétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: