2009-04-04 19:31:09• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Az RMDSZ megtalálta helyét az ellenzékben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt hónapokban megtalálta helyét ellenzéki szerepében, bebizonyította, hogy ebben a helyzetben is megkerülhetetlen tényező marad mind a romániai politikában, mind a román-magyar kapcsolatokban - mondta szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a szövetség elnöke.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén megállapította: lezárult a kormányból ellenzékbe vezető útkeresés időszaka, az RMDSZ-nek most fel kell készülnie az európai parlamenti választásokra. A szervezetnek a román kormány minden hibás lépésére fel kell hívnia a figyelmet. Az elmúlt időszak legnagyobb eredményét Markó abban látta, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) együtt sikerült megteremteni a romániai magyarság összefogását, vagyis az EP-választásokra szóló közös listát  és az erdélyi magyar egyeztető fórumot.

Markó utalt arra a felmérésre, amely most készült el az erdélyi magyarság körében. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek közel 84 százaléka az RMDSZ támogatására számít, 74,3 százalék az Európai Unióéra, 48,9 százaléka a magyar kormányéra, 40,2 százaléka a magyarországi pártokéra, 34,1 százaléka pedig Románia elnökére is. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy ha jövő vasárnap parlamenti választásokat tartanának, az urnákhoz járuló magyarok  83,3 százaléka az RMDSZ-re voksolna. A felmérésből kiderül, hogy az erdélyi magyarság elsősorban a munkahelyteremtés, a magyar nyelvű oktatás és felsőoktatás, az utak javítása, a magyar kisebbségi jogok érvényesítése és az autonómiatörekvések támogatása terén várja az RMDSZ segítségét.

Markó Béla emlékeztetett Sólyom Lászlónak a nyergestetői ünnepségen való részvételére.  A magyar államfő március 14-i utazása körüli huzavona vitát is gerjesztett, de növelte a szolidaritást a magyarságon belül - mondta. Szerinte ezáltal is bebizonyosodott: az RMDSZ-t nem lehet megkerülni, döntő tényező marad a román politikában és a két ország kapcsolatainak alakulásában.

A román belpolitika porondján sokan mégis meg akarják kerülni a szövetséget, sokan szeretnék visszahozni a kilencvenes évek első felének feszültségekkel terhes időszakát - mondta Markó. Bírálta azokat a román parlamenti képviselőket is, akik néhány nappal ezelőtt a Románia NATO-csatlakozásának évfordulóján tartott ünnepi megemlékezésen egy szót sem szóltak arról, milyen fontos szerepet játszott az RMDSZ az euroatlanti integráció folyamatában.

Eckstein-Kovács Péter volt szenátor nem értett egyet azzal, hogy az RMDSZ megtalálta volna a helyét ellenzéki szerepében. Szerinte ma a szervezet a "politika margóján" van.

Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter üdvözölte, hogy az összefogás listáján nagy arányban szerepelnek a fiatalok. Tánczos Barna volt szállítási és közlekedési államtitkár rámutatott: ellenzéki helyzetben különösen figyelni kell arra, hogy a mostani kormányból érkező különböző ígéretek meg is valósuljanak.  Borbély László volt fejlesztésügyi miniszter úgy vélte, hogy a jelenlegi - demokrata-liberális és szociáldemokrata - kormány alulmúlt minden várakozást.

Az SZKT ülésének napirendjén szerepel az április 25-re tervezett RMDSZ-kongresszus dokumentum-tervezeteinek jóváhagyása és az európai parlamenti jelöltlista elfogadása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: