2007-06-10 13:48:25• hírek • Szatmar.ro

Mérleget vont az SZKT

 A népszavazás konklúzióiról egyeztettek Marosvásárhelyen az RMDSZ vezetői.

A népszavazás konklúzióiról egyeztettek Marosvásárhelyen az RMDSZ vezetői. A kialakult helyzetet elemezve a szövetségi elnök maga is úgy értékelte, az RMDSZ-nek igaza volt, amikor az államfő leváltását szorgalmazta, ugyanis nem érthetett egyet az egy kézben összpontosuló hatalomgyakorlással, a magyarság parlamentből, kormányból való kiszorulásával, a magyar politikusok ügyészségi meghurcolásával.

 "-Miért kellett volna támogatnunk azt, akit nem támogattunk, mivel kellett volna egyetértenünk? Az elnöki köztársasággal? Ezt akarjuk? Egy kézbe minden hatalmat? A rendőrállammal kellett volna egyetértenünk? A magyarok kipenderítését a kormányból, a parlamentből? Börtönbe zárni azokat, akik végre útra, vízre, iskolára, óvodára magyar településeknek is szereztek valamennyicske pénzt? Ezt akarjuk? Cigányozást, zsidózást, bozgorozást?" -tette fel a kérdést Markó Béla. Ugyanakkor úgy vélte, az RMDSZ valóban követett el hibákat a népszavazás kapcsán, ugyanis nem tudta megfelelő módon közvetíteni álláspontját saját közössége felé, rövid idő alatt többféle álláspontot képviselt, de főként abban tévedett, hogy nem adott megfelelő választ a magyar közösség számos, főként szociális vonatkozású kérdésére, és minden bizonnyal ez okozta a demagógia, a populizmus térnyerését. Az elnök élesen bírálta Traian Băsescu államfőt, aki álláspontja szerint eredményesen aknázta ki ezt a tanácstalanságot, ezekre a kérdésekre adott tetszetős, de ugyanakkor hamis és veszedelmes válaszokat, és önbíráskodást, bosszút, politikai belháborút ajánlott. Kifejtette: a hibák tudomásul vételére, a helyes diagnózis felállítására és mindenek előtt szoros, egységes cselekvésre van szükség a továbbiakban, megítélésében sem a hibák elfedése, sem a „fejek követelése” nem járható út az RMDSZ számára.

Az ülés legvégén a testület elfogadta a Kulturális Autonómia Tanács megválasztásáról és megalakulásáról, illetve a Szövetségi Képviselők Tanácsának megválasztásáról szóló Határozatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: