2010-08-28 00:18:39• hírek • Szatmár.ro

Vetési pátens: 307 év

Péntek délután Rákóczi híres pátensére emlékeztek Vetésen.

A helyi kultúrotthonban megtartott emlékünnepség Varga Géza tárogatózenéjére kezdődött, és úgynevezett „kurucgulyás" elfogyasztásával fejeződött be.

Török József, főszervező, a Vetési Albert Kultúrkör elnöke bevezetőjében elmesélte, miként szolgáltatott ötletet a Kör létrehozására a két évvel ezelőtti, 305-ik évforduló. Az elnök szerint egy népnek csakis történelmi tudattal lehet megfelelő identitástudata, és Vetésen szükség van arra, hogy a múlt homályába vesző emlékeket, nevezetes egyéniségeket és eseményeket előbányásszák, tovább éltessék.

Dr. Németi János régész a kuruckorról tartott részletes tájékoztatót, felsorakoztatva az időszak társadalmi, politikai viszonyait, eseményeit, majd a Rákóczi-szabadságharc lezajlásáról szólt. Thoroczkay Sándor előadása elsősorban helyi jellegű eseményekre mutatott rá, így Rákóczi vetési táborozása is - amelyben a hadba vonuló parasztokat és családjaikat felmenti a hűbéri kötelezettségek alól. A Szent István Kör elnöke számos, Szatmárnémetivel kapcsolatos kuruckori érdekességről is mesélt még.

A szünetekben a Vetési Albert Kultúrkör most alakult kórusa adott elő kuruckori nótákat, a végén pedig a közönséget is bevonták a Csínom, Palkó... című dal eléneklésébe. A „kurucgugyást" - amelyet jókedvűen fogyasztottak az egybegyűltek - Bíró Attila készítette.


Thoroczkay Sándor izgalmas előadást tartott
Thoroczkay Sándor izgalmas előadást tartott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: