2010-08-24 16:05:33• hírek • Szatmár.ro

A pátensre emlékeznek

II. Rákóczi Ferenc
II. Rákóczi Ferenc

A Vetési Pátens kiadatásának 307. évfordulójára emlékeznek pénteken Vetésen.

Két évvel ezelőtt, 2008. auguszts 28-án hajtottak fejet első alkalommal az addig méltatlanul háttérbe szorított Vetési Pátens emléke előtt, és ekkor született meg a Vetési Albert Kultúrkör megalakításának az ötlete is. A pátens arról nevezetes, hogy II. Rákóczi Ferenc, a szatmári várat ostromló hadserege vetési táborában fogalmazta meg 1703 augusztus 28-án, és fő motívuma a jobbágyok felszabadítása.

Péntek este immár harmadjára emlékeznek a pátensre Vetésen, a Kör kezdeményezésére - újságolta el Török József, a hagyományőrző civil szervezet elnöke. A rendezvény 18 órakor kezdődik a kultúrotthonban, ahol dr. Németi János és Thoroczkay Sándor történészek tartanak előadást a kuruckorról, a Vetési Pátens születésének körülményeiről, előzményeiről és hatásairól. Ezt követően a Vetési Albert Kultúrkör énekkarra, Pop-Szováti Melinda vezetésével ad elő kuruc dalokat, Varga Géza tárogatón játszik.

Bár az eredeti elképzelés az volt, hogy az idei emlékünnepség alkalmából emlékjelet avatnak Rákóczi egykori táborhelyén, ez jövőre, a kerek Rákóczi-évforduló alkalmából fog megtörténni. Török József, a vetési postás jó ideje kutatja a település történelmét, és néhány hónapja teljesült régi álma: sikerült azonosítania, hol táboroztak a kuruc seregek több, mint 300 évvel ezelőtt, a falu „Gorzás" nevű határrészében. A Vetési Albert Kultúrkör volt a kezdeményezője továbbá az idén megrendezett Vetési Albert Napoknak is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: