2009-08-09 16:58:00• hírek • Gozner Gertrud

Véget ért az Alkotóhét Halmiban

Augusztus 4. és 9. között harmadik alkalommal szervezte meg gyermekek számára az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Halmi Polgármesteri Hivatal az Alkotóhetet. Öt napig a település Hársfa utcai régi óvoda épülete kézműves foglalkozások helyszíne volt a 9 és 12 év közötti korosztály számára.

Összesen 15 gyerek vett részt idén a táborban, jöttek hozzánk Halmiból, Kökényesdről és Dabolcról - tudtuk meg Nezezon Enikőtől, az egyesület ügyvezető elnökétől. A résztvevő gyermekek többsége év közben is látogatja az alkotó műhelyt, de sok új arcot is bevonzott a nyári tábor, ahol román és magyar fiatalok együttesen vettek részt a foglalkozásokon.

Az idei táborban két hagyományos mesterséggel, a fazekassággal és a nemezeléssel ismerkedhettek meg alaposabban a gyerekek. A fazekasműhelyben marok-és spiráledényeket készítettek, a nemezelésórákon pedig tarisznyákat, tarsolyokat, sőt egy nagyobb takarót is kiraktak közösen gyapjúból.

A műhelymunkákon kívül kirándulások is színesítették az Alkotóhetet. Vámfaluban meglátogatták Istvánffy Géza fazekasműhelyét, ahol a gyermekek ki is próbálhatták a korongozást. Utána az avasfelsőfalui múzeumba tettek egy kiruccanást, ahol hagyományos épületekkel, szobabelsőkkel, berendezési tárgyakkal, úgy mint szőttesekkel és kerámiákkal ismerkedtek meg a diákok. Jó volt látni, hogy már szakértő módjára viszonyultak ezekhez a tárgyakhoz, a gyapjútakarók mellett arról beszélgettek, hogyan lehetne ezt otthon is elkészíteni - magyarázta Nezezon Enikő.

A fiatalok a foglalkozások között néprajzi filmeket tekinthettek meg a fazekasságról és a juhtartásról, és megismerkedtek a ma is élő pásztornépek nemezen használt mintáival és ezek szimbolikájával. A gyermekek nagyon ügyesen dolgoztak a tábor egész ideje alatt, ezért szeretnénk minél több helyen bemutatni a munkáikat és komolyabb kézművestáborokba is elvinni őket - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

A tábor végén bográcsfőzéssel egybekötött kiállításra invitálták a szülőket és a település polgármesterét. A gyerekek munkáival az augusztus 22-én Kökényesden kezdődő Túrmenti Helyi Termékek Vásárán is találkozhatnak az érdeklődök.


A tábort a 9-12 éves korosztály számára szervezték.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: