2009-07-21 15:49:15• hírek • Gozner Gertrud

Alkotóhét Halmiban

Augusztus 4 és 9 között harmadik alkalommal szervezi meg az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Halmi Polgármesteri Hivatal gyermekek számára az Alkotóhetet - nyilatkozta lapunknak Nezezon Enikő, az egyesület ügyvezető elnöke. Öt napig a Hársfa utcai régi óvoda épülete kézműves foglalkozások helyszíne lesz a 9 és 11 év közötti korosztály számára.

A foglalkozások egy részét kint az udvaron és a kertben, másik részét bent a műhelyben fogják tartani. Év közben állandó műhely működtetünk a helyi gyermekek számára ugyanebben az épületben - fejtette ki Nezezon.

A résztvevők egyik csoportjának agyagozást tanítanak, mégpedig a korong nélküli, ősi fazekasság technikáit sajátíthatják el, míg a második csoport tagjai nemezelni fognak. Az előzetes tervek szerint a nemezelők tarsolyt és egy nagy takarót fognak közösen készíteni.

A foglalkozások délelőtt fel tízkor kezdődnek, fél egytől ebédszünet következik, majd délután négytől folytatódnak körülbelül 19-20 óráig. A halmi gyerekek mellett a foglalkozásokon évente részt vesznek a környező települések iskolásai is, többen érkeznek Dabolcról, Kökényesdről és Túrterebesről is, sőt Szatmárnémetiből is fogadnak kis vendégeket - tudtuk meg az elnöktől.

Az Alkotóhét utolsó napján, szombaton kirándulásra kerül sor a vámfalusi Istvánffy Géza fazekasműhelyébe, majd a gyerekek meglátogatják az avasfelsőfalui múzeumot és a ványolót, végül a természetben is tesznek egy kisebb túrát. Amint az egyesület elnökétől megtudtuk, egyelőre nincs lehetőségük, hogy helyben szállásolják el és étkeztessék a gyermekeket, ezért minden este a szülők hazaviszik őket.

A tábor a kicsik számára ingyenes, és a foglalkozások mind román, mind magyar nyelven zajlanak. Az Aranykapu Egyesület portékáival Szatmárnémetiben legközelebb a Partiumi Magyar Napokon, a Mesterségek utcáján találkozhatnak a kézműves termékek iránt érdeklődök.


A tavalyi táborban is rengeteg szép tárgyat készítettek a gyermekek.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: