2012-03-02 14:08:50• hírek • Baranyai László/ Mti

Útlevéllel üzleteltek

Az amerikai Secret Service - az elnök biztonságáért felelős titkosszolgálat - segítségével leplezték le Bukarestben a bevándorlási hivatal román állampolgársággal üzérkedő tisztségviselőit - közölte pénteken a román legfelső semmítő- és ítélőszék mellett működő ügyészség.

Az ügyben 11 gyanúsított, köztük négy köztisztviselő előzetes letartóztatását rendelte el pénteken a bukaresti táblabíróság, akiket a csütörtöki házkutatások során vettek őrizetbe.

A román ügyészek és rendőrök csütörtökön összehangolt házkutatási akciókkal számolták fel azt a szervezetet, amely a gyanú szerint moldovai állampolgárokat segített hozzá csúszópénz ellenében román útlevél megszerzéséhez. Az ügyészség közleménye szerint a tettenérés előkészítésében a román hírszerző szolgálat is közreműködött, a bizonyítékok beszerzésében pedig az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége és a Secret Service segített. A román vádhatóság szerint az amerikai támogatás a gyanúsítottak közötti pénzátutalások dokumentálásában nyilvánult meg.

A román sajtó - ugyancsak ügyészségi forrásokra hivatkozva - egyéb részleteket is közölt az ügyről. Az Adevarul online kiadása szerint több mint ezer moldovai állampolgár volt bejelentve egyetlen bukaresti lakcímre, és a bűnszervezet segítségével olyanok is megszerezték az EU-ban szabad mozgást biztosító román útlevelet, akik sosem jártak Romániában. A portál úgy tudja: a bevándorlási hivatal korrupt hivatalnokai ötven euróért hunytak szemet afölött, hogy a kérelmező nem jelent meg személyesen előttük a román állampolgárság igénylésekor, a román útlevél kiadásáért pedig száz eurót kértek.

Románia évek óta könnyített eljárással ad román állampolgárságot azoknak a külföldieknek, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A legtöbb kérelmező a négymilliós lakossággal rendelkező Moldovai Köztársaságból érkezik. Az Evenimentul Zilei című lap internetes oldalának értesülései szerint eddig több százezer moldvai kapott román állampolgárságot, bukaresti hatóságok pedig egymillió bevándorlási kérvényre számítanak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: