2012-02-15 12:06:29• hírek • MTI

Újabb elbocsátásokra készül a román posta

Hatszáz dolgozójától készül megválni a román posta, amelynek április végéig kell végrehajtania ezt az intézkedést - jelentette ki Moldován József romániai távközlési államtitkár.

A szaktárca felügyelete alá tartozó román állami vállalat azért kényszerül elbocsátásokra, mert a bukaresti kormány vállalta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben, hogy április végéig hatszázzal csökkenti a posta alkalmazottainak számát, 135 postahivatalt pedig felszámol a vállalat hatékonyságának növelése érdekében.

Az államtitkár szerint jelenleg belső elemzés zajlik arról, hogy mely postahivatalok működnek veszteségesen. Az államtitkár szerint Erdélyben nem lesz jelentős mértékű leépítés, mint ahogy a korábbi két hullámban történt átszervezés során sem volt. Az államtitkár szerint 2010-ben is elkerülték a tömeges elbocsátásokat, csak nyugdíjazás miatt, vagy közös megegyezés alapján bontottak fel munkaszerződéseket.

Az államtitkár szerint az erdélyi postahivatalok vezetői arra törekednek, hogy növeljék a szolgáltatások számát, és így csökkentsék a veszteségeket, ezzel jó esély van arra, hogy az ottani postahivatalokat elkerüli a drasztikus létszámcsökkentés.

A román posta jelenleg közel 6 ezer fiókegységet működtet országszerte, miután tavaly a kormány több mint ezer bezárását rendelte el. A 2010-es évet 29 millió euró veszteséggel zárta a vállalat, de a költséghatékonysági intézkedéseknek köszönhetően tavaly szeptemberben már enyhe profitot könyveltek el.

Az IMF és a román kormány közti megállapodás szerint június végéig egy stratégiai befektetőnek kell eladni tőkeemelés útján a vállalat legalább 20 százalékos részvénycsomagját. A román állam a jelenlegi 76 százalékról 51 százalékra csökkentené tulajdonrészét.

Az államtitkár kétségeinek adott hangot, hogy tartható-e a júniusi határidő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: