2010-09-24 13:57:36• hírek • Szatmár.ro

Kevesebben mentek betegszabadságra

A betegszabadságok ellenőrzésének idén májusi bevezetése óta mintegy 30%-kal csökkent az év elejéhez képest a kiadott beteglapok száma.

Míg 2009 folyamán 2,6 millió beteglapot állítottak ki, idén ezek száma egértelműen csökken: az év eleje óta csupán 713 436 igazolást bocsátottak ki.

„Az új szabályozásnak megvan tehát a hatása. Az volt a célunk, hogy megállítsuk, megakadályozzuk a visszaéléseket, amint többször elmondtam: hogy betegszabadságot csak azok igényeljenek, akik valóban betegek. Miután elkezdődtek az ellenőrzések, igen jelentős változást, egyértelmű csökkenést észleltünk a beteglapok számában, ami igazolja, hogy voltak visszaélések" - nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

2010 májusa, a szigorúbb ellenőrzések bevezetése óta, az Országos Egységes Egészségügyi Alapba 2.000.000 lej folyt be abból a 443 büntetésből, amelyeket a jogtalanul vagy helytelenül kibocsátott beteglapokért szabtak ki.

2010 májusa és augusztusa között, a megyei egészségügyi biztosítók képviselői több mint 5300 orvosnál és 1500 betegszabadságon lévőnél jártak ellenőrzésen. Ezek nyomán 792 orvos kapott figyelmeztetést vagy büntetést, majdnem 300 estben pedig felfüggesztették a betegszabadság kifizetését, mert az igénylők nem tartották be a törvényes előírásokat.

A biztosító megyei fiókjai 92 orvostól vonták meg a betegszabadság-adás jogát, közülük 82 esetben értesítették az esetről az Orvosi Kamara fegyelmi bizottságát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: