2010-07-30 17:07:55• hírek • Szatmár.ro

A betegek többet fizethetnek

Újra tárgyal a részfizetéses rendszer bevezetéséről az Egészségügyi Minisztérium. Jövőre lehet, hogy többet fizethet minden romániai beteg.

A betegek által fizetett hozzájárulás feltétele volt a Világbankkal, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal kötött kölcsönszerződés teljesítésének

A tervek szerint, jövőre 5 lejt fizethetünk a háziorvosoknak, 15 lejt, ha otthon vizsgál meg a családorvosunk, 20 lejt a szakorvosoknak, míg egy hétnapos kórházi kezelésért 100 lejt fognak elkérni majd a páciensektől.

A gyerekek, 18 évnél fiatalabbak, terhes nők, fogyatékkal élők és a nyugdíjasok azonban mentesülnének a pótdíj kifizetése alól. A részfizetős rendszert eredetileg azért vezette volna be a szaktárca, hogy visszaszorítsa a korrupciót. Ebből a díjból azonban nem kapnak részesedést az orvosok, így maga Cseke Attila tárcavezető sem tartja valószínűnek, hogy az új rendszer felszámolja a korrupciót az egészségügyben.

A szakemberek már korábban hangoztatták, hogy nem kell megijedni a „vizitdíj" gyanús rendelettől, mert például egy öt lejes konzultáció mindenki számára kifizethető. Viszont sokan kétszer meggondolják majd a rendszer bevezetése után azt, hogy orvoshoz forduljanak, így kevesebb lesz az indokolatlan orvoshoz fordulás. A nyugati országokban, ahol ezt már bevezették, 15-20 százalékkal csökkent azoknak a személyeknek a száma, akik feleslegesen keresték fel orvosaikat.

A honatyák szerint pedig, Romániában egyelőre a gazdasági hozzájárulások mértéke nem növelhető - jelenleg jóval kevesebbet fizetünk, mint más, fejlett országok -, ezért lenne szükséges ennek a minimális járuléknak a bevezetése, ami hosszú távon jó hatással lenne az egészségügyi rendszerre.


Az egészségügyi rendszert tovább modernizálnák
Az egészségügyi rendszert tovább modernizálnák


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: