2014-04-28 17:43:10• hírek • Kocsis Zoltán

Tovább húzódik a megyei tanács leghosszabb napirendi pontjának vitája

Akárcsak három héttel ezelőtt, ezúttal is közel egy órát tartó heves vitát váltott ki a „Szatmár megye legtisztább és legjobban gazdálkodó községe" versenyszabályzata a Szatmár Megyei Tanács hétfői ülésén. Nem lévén a megyében fontosabb probléma, a döntés a következő tanácsülésre maradt.

Rendkívüli ülésre ültek össze a szatmár megyei tanács tagjai hétfő délután. A hat napirendi pont közül az első ötöt pillanatok alatt elfogadták a testület tagjai, az utolsó tervezet viszont heves, közel egy órán át tartó vitát robbantott ki. Immár második alkalommal, hisz legutóbbi, április 4-én megtartott ülésen szintén hosszasan vitatkoztak rajta a tanácsosok. Akkor végül a halasztás mellett döntött a grémium - és nem történt másként hétfőn sem. Hogy mi a Szatmár Megyei Tanács történelmének leghosszabb, legvitatottabb határozattervezete? Nos, nem a költségvetés és nem valamiféle korszakos beruházás, fejlesztés, hanem a „Szatmár megye legtisztább és legjobban gazdálkodó községe" verseny szabályzata!

A versenyt tavaly írta ki először a megyei tanács, a januári eredményhirdetésen pedig Mezőpetri végzett az első, Mezőfény a második, Pusztadaróc pedig a harmadik helyen. Az április eleji ülésen Pintér József liberális tanácsos azon javaslata gerjesztett vitát, hogy az önkormányzatok utolsó egy éves vagy utolsó öt éves teljesítményét kellene figyelembe venni?

Hétfőn Marginean Éva, a jogi bizottság elnöke rukkolt elő egy javaslattal, mely szerint a versenynek tematikusnak kellene lennie. A tematikája pedig értelemszerűen minden évben változna. Idén a piknikezőhelyek kerülnének a figyelem középpontjába. Az ötletet azonnal felkarolta Adrian Stef tanácselnök, mondván, ez objektívebbé tenné az elbírálást. Virgil Enatescu liberális tanácsos pedig azt hangsúlyozta, fontos, hogy az emberek milyen körülmények között pihennek.

Miközben a hallgatóság már azon kezdett gondolkodni, hogy a vizsgabizottság miként fogja számolgatni a kialakított tűzhelyeket, máris jöttek az ellenvetések. Adrian Cozma és Alexandru Panea PDL-és tanácsosok szerint olyan körülmények között, hogy sok településen nincsenek járdák, nem folyik el a csapadékvíz és az árkok nincsenek karban tartva, nem a piknikező helyek a legfontosabbak.

Válaszként Stef kifejtette, hogy minimális összegből, 3000 lejből minden önkormányzat kialakíthatja a maga modern és civilizált piknikövezetét, Mircea Govor alelnök pedig felhívta a figyelmet, hogy a verseny célja a polgármesterek motiválása, mozgósítása.

Mihail Rusu PP-DD-és tanácsos viszont arra emlékeztetett, hogy a pikniktörvény már 2012 óta kötelezi az önkormányzatokat a piknikövezetek kialakítására. „A törvényeket be kell tartani és nem jutalmazni azokat, akik betartják", fejtette ki.

Ezt követően heves vita robbant ki a politikai diszkriminációról, Govor szerint ugyanis az előző években szinte csak az RMDSZ-es és PDL-és önkormányzatok kaptak pénzt. Kovács Máté RMDSZ-es frakcióvezető elutasította a vádakat, mondván: Govor a tanács alelnökeként minden jelentős határozatba be volt vonva. Megerőstette ezt Stef is, aki kijelentette: Csehi Árpád elnöksége alatt egyensúlyban volt az önkormányzatok támogatottsága. „Én nem is azokra az összegekre célzok, amiket a megyei tanács osztott szét az önkormányzatok között. Az mind aprópénz. Én arra célzok, hogy az olyan projekteket, amelyek a minisztériumokon mentek keresztül, 80%-kukat a PDL-és és az RMDSZ-es önkormányzatok nyertek meg", kiabált Govor. „A PSD kormány hosszú távú munkája 2020-ra hozza meg gyümölcsét. Akkor Szatmár megye gondjainak 90%-a meg lesz oldva", folytatta ingerülten Govor.

Miután a kedélyek lenyugodtak, a tanács tagjai egyöntetűen eldöntötték: a Szatmár Megyei Tanács fennállásának leghosszabb pontjának végére a következő ülésen igyekszenek pontot tenni. Ekkor Panea már nem tartózkodott a teremben: kivonulásával tiltakozott bizonyos kollégái által megütött hangnem ellen...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: