2014-04-05 00:46:21• hírek • Meghalt az idősotthon, éljen az idősotthon

Meghalt az idősotthon, éljen az idősotthon

Rekordhosszúságúra nyúlt a Szatmár Megyei Tanács pénteki ülése, a grémium két és fél órán keresztül vitatotkozott és szavazott a 22 napirendi pontról. Az is rekordgyanús amúgy, hogy összesen hét új határozati pont került fel az eredetileg összeállított és lekommunikált napirendre közvetlenül az ülés előtt. Ez egyik ilyen pont a szatmárhegyi idősotthon sorsáról hivatott dönteni és amint az várható volt, komoly vitát robbantott ki.

A testület ugyan egyhangúlag elfogadta a tervezetet, amely kimondja, hogy a megyei tanács átveszi a csődbe ment Casa Satmareana elnevezésű alapítvány által működtetett Ezüst Otthon idősotthon tevékenységét: azaz az Alzheimer és Parkinson kórban, időskori demenciában szenvedő betegek kezelését. Adrian Stef tanácselnök elmondta, hogy a szatmárhegyi önkormányzattól megkapták az épület használati jogát (eredetileg két évre, aztán a tevékenység teljes időtartamára). A tanácselnök biztosította a hallgatóságot, az általa vezetett intézmény célja, hogy a tevékenység tovább folytatódjék és hogy az idős betegek ne kerüljenek az utcára. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a megyei tanács nem veszi át az alapítvány működtetését, így a közel 400.000 lejes adósságát sem. „Azt fizesse ki, aki felhalmozta", mondta, nehezményezve, hogy a megyei tanács 2011-ben nem került be az alapító tagok közé.

Mint a jogi bizottság elnöke, Marginean Éva elhamarkodott döntésnek nevezte a határozatot, figyelmeztetve Stefet, hogy az önkormányzat még hivatalosan nem adta át az épületet. Arra is kíváncsi volt, hogy kell-e valamiféle speciális akreditáció, figyelembe véve, hogy milyen súlyos betegségben szenvedőket kezelnek (majd) ott. Mihai Apan, az otthont működtetni fogó Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője felvilágosította a kérdezőt, hogy csak a személyzet képesítése fontos, az akreditációs folyamat az standard. Üdvözölte a lépést Virgil Enatescu pszichiáter is, aki szerint az otthont csakis üzleti célokkal hozták létre holland személyek és aki azt is séretlemzte, hogy szakembereket - mint például őt magát - eddig mindig kihagyták az otthon működtetői.

Ezt követően szót kért és kapott Mihaela Pop, az otthon menedzsere is, aki szerint a szatmárhegyi önkormányzat törvénytelenül adta át az épület használati jogát a megyei tanácsnak, mivel egy korábbi megállapodás szerint ez 2019-ig a Casa Satmareana alapítványt illeti. Elutasította a rossz menedzsment vádját, mondván, az alapító tagok eddig minden egyes év könyvelését jóváhagyták. Elmondta, már az alapításkor köztudott volt, hogy az otthon veszteséges lesz, ezért fordultak a helyi önkormányzatokhoz. Emlékeztetett arra is, hogy a megyei tanács a Caritas vagy a Stea Egyesület esetében sem alapító tag, mégis támogatja működésüket. Apant pedig arra emlékeztette, hogy néhány nappal ezelőtt azt mondta: nem tudja garantálni, hogy a személyzet megtarthatja munkahelyét.

Az egyik tanácsos kérdésére válaszolva Pop tagadta azokat a vádakat, melyek szerint 5.000 lejes havi fizetése lenne, mondván: havonta 3200 lejt visz haza, az alkalmazottak pedig 1.500 lej körül.
Újabb kérdésre Apan elmondta, az Igazgatóságnál az osztályvezetők 1300 lej körül keresnek, az ápolók pedig 1000-1300 lej között. Radu Giurca, az alapítótag prefektúra akkor vezetője biztosította Enatescut, hogy mindenkit jó szándék vezetett az otthon alapításakor és hogy az is ismert volt, 40 ápolt alatt az otthon veszteséges lesz .(Jelenleg 20-at tud ellátni. szerk.). Marcela Papici, a szintén alapító tag szatmárnémeti önkormányzat alpolgármestere ismertette, hogy az otthon havi 12.000 lej veszteséget termel.

A vita végén ismét Stef ragadta magához a szót, mondván: Szatmárnémeti támogatása mellett nem értette, miért lett volna szükség a megye támogatására is (nem mintha ez más szociális tevékenységet folytató intézményeknél gondot okozott vola, szerk.) és biztosította a jelenlegi alkalmazottakat: egy felmérés után maradhat az, aki teljesíti a követelményeket. Elmondta, a megyei tanács tervei között szerepel a létesítmény bővítése és az ápoltak hozzájárulásának csökkentése: a jelenlegi 2.000 lejről 1660-1850 lej közötti összegre.

„Amit a megyei tanács ma tett, az teljességgel törvénytelen és ezt be fogom bizonyítani! Hogy az otthonnal mi lesz, nem tudom! A kollégák a héten kapták meg a fizetésüket, így nyugodtak egy hónapig. Amíg folyik a csődeljárás és a felszámolás, addig folytatjuk a munkánkat, aztán majd meglátjuk. Nem tudom, a jelenlegi személyzet közül maradhat-e valaki és azt sem, milyen körülmények között lesznek majd az idősek. A bizonytalanság miatt viszont három személyt máris kivettek a hozzátartozói", mondta az ülés után magába roskadó Mihaela Pop.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: