2011-05-03 14:39:24• hírek • Szatmár.ro

Ingatlanirodákat ellenőriztek

A Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai az elmúlt időszakban olyan kereskedőket ellenőriztek, akik ingatlan szolgáltatásokat nyújtanak. Az akció nyolc figyelmeztetéssel végződött.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság tematikus ellenőrzési tervének keretében március 24. és április 15. között a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai ellenőrző akciók sorozatát hajtották végre. A felügyelők az akció keretében ingatlanügynökségeket ellenőrzitek; olyan cégeket látogattak meg, akik ingatlan szolgáltatásokat nyújtanak.

A fogyasztóvédelem munkatársai elsősorban a cég működésének jogszerűségét ellenőrizték, átvizsgálták a működési engedélyeket, valamint a Kereskedelmi és Ipari Kamara által kiállított tanúsítványokat. Rendkívül fontos a fogyasztók pontos tájékoztatása, ezért ellenőrizték az ingatlanügynökségek nevét, a nyilvántartási számát, a munkaprogramját, valamint a szolgáltatások és az árak listáját. Az ingatlanirodák munkatársai a 21/1992-es törvény 9. cikkelye szerint kell tájékoztassák a szerződések megkötése előtt az ingatlant vásárló, vagy bérlő személyeket - ennek betartását két ügynökség is elmulasztotta.

A május 3-i sajtótájékoztató keretében Valentin Breban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főfelügyelője elmondta, hogy egy ingatlanközvetői szerződésnek legalább tizenegy elemet kell tartalmaznia. Az ellenőrzések során négy szatmári ügynökség szerződése nem felelt meg a már említett törvényhatározat 9. cikkelye ötödik pontjának. Az ellenőrző akció során nyolc ügynökséget ellenőrzitek, az akció nyolc figyelmeztetéssel végződött.

Egy közvetítői szerződés aláírása előtt az alábbi dolgokat kell megfigyelnünk:
- az ár és a jutalék listát, amely az ingatlan irodákban kell legyen kifüggesztve;
- az ár és a pontos szolgáltatás megléte a szerzősében is;
- a tulajdonos által kért összeg, vagy a vásárló által felajánlott összeg feltüntetése a szerződésben;
- a szerződésben álljon az, hogy módosítható-e vagy sem;
- a szerződés időtartamának meghatározása;
- az előadó-vevő jogainak meghatározása egy külön fejezetben;
- meg kell legyen határozva, hogy az ingatlanközvetítés ingyenes vagy fizetéses;
- meg kell határozzák ki fedezi a kataszteri munkák költségeit;
- a szerződésben fel kell legyen tüntetve az ingatlan olyan tulajdonságai, amelyek befolyásolják a vásárlásról/bérlésről való döntéshozatalt.

Az említett periódusban a fogyasztóvédelmi hivatalhoz összesen öt panasz érkezett. Egy személy egy szupermarketre tett  feljelentést, ugyanis egy általa vásárolt termék ára a polcon másként volt feltüntetve, mint amit a kasszánál mondtak. Mint megtudtuk, az efféle panaszok az utóbbi időben igen gyakoriak. A kereskedelmi központokat ilyen tévesztések miatt akár 10.000 lejre is büntethetik - mondta el Breban.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: