2015-03-29 01:26:53• hírek • Kocsis Zoltán

Török vendégek a madarak világnapján

Mint az előző esztendőkben mindig, a Román Madártani Társaság szatmári fiókja idén is megemlékezett a madarak világnapjáról. Az idei rendezvény azonban több szempontból is rendhagyó volt - aminek pozitív és negatív oldala is volt.

Mindenképpen pozitív, hogy az idei rendezvény a megszokottnál is multikulturálisabb volt, hisz egy törökországi iskoláscsoport is részt vett rajta. A közel-keleti ország diákjai a Johann Ettinger Német Líceum vendégeként tartózkodnak éppen Szatmárnémetiben. Mivel tanárukat érdekli az ornitológia, tanítványai is kilátogattak a Kossuth-kertbe.

Mert hogy a szatmáriak kedvenc szabadidős célpontja ad általában otthont a madarak világnapja rendezvénynek. Itt húzzák fel a sátrat a szervezők, innen figyelhetik meg a madarakat az érdeklődők. Az elmúlt napok remek időjárása után azonban szombat hajnalban esett, reggel fújt és hűvös volt, így a szokásos tevékenységek elmaradtak.

Vendégeknek és helyieknek nem maradt más választásuk, mint hogy bevonuljanak a Zöld Házba. Itt több különböző nyelvű előadást hallgathattak meg a madarakról. Fazekas Lóránd, a Román Madártani Társaság szatmári fiókjának vezetője elmondta például, hogy Európában az elmúlt 30 évben 420 millió példányszámmal csökkent a madarak száma.

Ennek első számú oka maga az ember, mert folyamatosan csökkentjük a madarak életterét. Az odvas, öreg fák kivágásával csökkentjük például a fészkelési lehetőségeket, az intenzív vegyszeres rovarirtás miatt pedig nem csak a madarak egy részének tápláléka pusztul el, de sok esetben a mérgezett rovart elfogyasztó madár is - magyarázta Fazekas Lóránd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: