2015-01-12 14:17:41• hírek • Szatmár.ro

Véget ért a nemzetközi téli vízimadár számlálás

Január 9-e és 12-e között az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti munkatársai közösen a Milvus Madár és Természetvédelmi Csoport munkatársaival részt vettek a nemzetközi téli vízimadár számláláson, a Midwinter-en. A projekt keretein belül a két szervezett munkatársai felmérték Szatmár megye vizes élőhelyeinek fajlistáját.

A téli vízimadár számlálás minden év első hónapjában kerül megszervezésre. A program 1967-ben vette kezdetét és jelenleg 25 ezer vizes élőhelyet és területet mér fel több mit 100 országban. A projekt nemzetközi koordinátora a Wetlands International. A Romániában gyűjtött adatok, a többi ország adataival együtt náluk összpontosulnak és kerülnek feldolgozásra.

A projekt célja hosszú távon monitorizálni a vízimadár fajok helyzetét és számbeli változási trendjeit. A felmérések és az információk alapján új megőrzési és management tevékenységeket állapíthatnak meg, amelyek hozzájárulnak úgy a fajok, mint az életterek megőrzéséhez.

A megyében a következő helyszínek lettek ellenőrizve: Kraszna folyó, Hodisai tó, Kismajtényi tó, a Szamos folyó Szamosborhíd és Remetemző szakasza, a Szamos folyó Pálfalva és Szatmárnémeti szakasza, Apai tó, a Túr Menti Védett Területeke helyszínei: Adorjáni halastavak és kavicsbányák, Kányaházi víztározó, Újberki halastavak és a Túr folyó újberki szakasza.

Összeszámolták a vízi madarakat

A vizes élőhelyeken tartózkodó madárfajok és egyed számuk: Tőkésréce (Annas platyrhynchos) 17 070, Nagy kárókatona (Phalacrocolas carbo) 327, Szárcsa (Fulica atra) 70, Nagy bukó (Mergus merganser) 32, Kis bukó (Mergus albellus) 4, Kerceréce (Bucephala clangula) 7, Bütykös hattyú (Cygnus olor) 6, Nagy lilik (Anser albifrons) 1, Szürke gém (Ardea cinerea) 15, Nagy kócsag (Egreta alba) 10, Csörgő réce (Anas crecca) 12, Barát réce (Aythya ferina) 1 és Fütyülő réce (Annas penelope).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: