2013-04-02 14:05:43• hírek • Kocsis Zoltán

Többe kerül az útlevél – is!

Szatmár megyében az év eleje óta 1078 ideiglenes és 1401 elektronikus útlevelet váltottak ki.

Az elektronikus útlevél 12%-kal, az ideiglenes útlevél pedig 30%-kal kerül majd többe április elsejétől az Országos Nyomdavállalat döntése értelmében. A húsvéti nyuszi tehát nem tojással, hanem áremeléssel köszönti az áprilist.

Huszonhat lejjel kell többet fizetnie annak, aki április elsejét követően ideiglenes útlevet akar kiváltani. Aki elektronikus útlevelet akar, annak 30 lejjel kell többet fizetnie, mint tette volna korábban.

A nyomda döntésének következtében 84 lej helyett 100 lejt kell majd fizetnie annak, aki egy évig érvényes ideiglenes útlevelet akar kiváltani az Útlevél-főigazgatóságon. Az öt évre érvényes elektronikus útlevél ezentúl 244 lej helyett 274 lejbe kerül majd. A hat évnél kisebb gyerekek számára szükséges, három évre érvényes elektronikus útlevél ára viszont nem változik, továbbra is 244 lej marad.

Nem ez az egyedüli drágulás, ami áprilisban köszönt ránk. Mivel a kormány megemelte az ún. szenvedélyadó értékét, egy doboz cigaretta átlagosan 40 banival kerül majd többe. Szintén áprilisban lép életbe a kórházban ellátottak azon kötelezettsége, hogy távozáskor egy bizonyos összeggel támogatniuk kell az intézmény működését. Mindezt „természetesen" a kötelezően befizetett társadalombiztosítás és a szintén „kötelező", az orvosokat „motiváló" csúszópénz mellett...

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: