2015-11-02 13:39:00• hírek • Szatmár.ro

Hétfőn 25 szatmári adott vért a bukaresti sérülteknek

Véradásra jelentkeztek, azzal a kikötéssel, hogy a bukaresti sérültek kezelését szeretnék segíteni.

Az egész országot megmozgatta a péntek éjszakai, hétfő délutánig harmincegy halálos áldozattal és rengeteg sérülttel járó bukaresti tűzeset. Voltak, akik gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra, mások cselekedtek és vérükkel segítettek a sérültek kezelésében.

A Szatmár Megyei Vérközpontban 25 személy jelentkezett véradásra azzal a kitétellel, hogy a bukaresti sérült fiataloknak ajánlaná fel a leadott vérmennyiséget. Doina Crisan, a vérközpont vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, keddre 35-en jelentkeztek már véradásra.

"Nem baj, hogy nem egyszerre érkeznek a donorok, hanem szépen sorban. A vér lejárati ideje 35 nap, a sérültek kezeléséhez pedig még hosszú ideig szükség lesz vérre és plazmára" - magyarázza Crisan. Azt is megtudtuk, hogy a leadott vért Szatmárnémetiben tárolják és amennyiben Bukarestből kérés érkezik, azonnal továbbítják a kért mennyiséget.

A Szatmár Megyei Vérközpont minden hétköznap 8.00 és 9.30 között várja a vért adni szándékozókat a Károlyi út 27. szám alatt található székhelyén. Szatmár megyei, illetve Szatmár megyei tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket várnak. A közhiedelemmel ellentétben a vért adni szándékozó személy igen is ehet a művelet előtt, de csak könnyű ételeket. Javallott továbbá, hogy a donor 48 órával korábban ne fogyasszon jelentős mennyiségű alkoholt. Szintén fontos, hogy két véradás között legkevesebb 60 napnak el kell telnie.

Crisan felhívja minden potenciális donor figyelmét, hogy a véradás által gyakorlatilag egy ingyenes analízist kap az illető személy.

Mindenki, aki vért ad, aznap szabadnapot kap munkaadójától, az intézménytől pedig további hét élelmiszerjegyet. Az ötödik véradás után 50%-os kedvezményt kap a donor a megyeszékhely tömegközlekedési vállalatától.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: