2013-11-11 11:39:02• hírek • MTI

Több mint egymilliárd eurót buktak a bankok

Több mint egymilliárd eurót buktak a bankok a gazdasági válság óta csődbe jutott, hitelből finanszírozott ingatlanberuházásokon.

A legnagyobb befuccsolt ingatlanprojektek közül harminc lakópark, kilenc bevásárlóközpont, három pedig irodaépület építését célozta. A bebukott lakópark-beruházások túlnyomó többsége bukaresti, a plázák és irodaépületek többnyire vidékiek.

A harminc meg nem valósult lakóparkprojekt keretében összesen 18 ezer lakás megépítését tervezték, ám ezekből csak 3488-at adtak át. Az életképtelen beruházások nem csak a bankoknak okoztak tetemes kárt. A Capital gazdasági napilap adatai szerint az ingatlanfejlesztők mintegy 11 ezer vásárlótól vették fel a beígért lakások teljes vagy részleges vételárát, összesen 70 millió euró értékben. A pórul járt vásárlók többsége évek óta pereskedik a fejlesztőkkel, s a legtöbb esetben kétséges, hogy valaha is visszaszerzik a pénzüket.

A rosszul kihelyezett tőke 38 százaléka osztrák bankoké, a görög pénzintézetek követelése 31 százalékot, a ciprusiaké pedig 5,3 százalékot tesz ki.

A legnagyobb meg nem valósult erdélyi projekt a Carmel Land Development 1500 lakásos kolozsvári lakóparkja volt, amin négymillió eurót bukott a beruházást finanszírozó pénzintézet. A leglátványosabb erdélyi plázacsőd a nagyváradi Tiago Mall nevéhez fűződik, amelyet két pénzintézet 64 millió euróval támogatott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: