2015-07-23 11:30:21• hírek • Tizennégy képzés, 67 új munkahely 16 hónap alatt

Tizennégy képzés, 67 új munkahely 16 hónap alatt

A Kisiparosok Kamarája a Turci Önkormányzattal közösen vállalkozott arra, hogy szakképzést biztosítson és ezzel munkahelyhez juttasson több száz vidéki munkanélkülit. A program anyagi fedezetét az Európai Unió adta, több mint félszázan pedig máris munkába álltak.

A Project Consulting Age céggel közösen lebonyolított közös munka 2014. március 31-én kezdődött és 16 hónapot tartott. A Megyei Munakerő-foglalkoztatási Ügynökség támogatásával összesen hatszáz résztvevőt sikerült bevonni. A közel másfél év alatt mindössze 5%-uk lépett vissza, a többiek összesen 5440 órát töltöttek 14 különböző képzésen. Ezeken megismerkedhettek a szakács, a pincér, a cukrász, a panzió-adminisztrátor, az agroturisztikai munkás, a kereskedelmi alkalmazottak, a kárpitos, a szerelő és az adatkezelő munkájával. Emellett közel százan vettek részt vállalkozói képzésen, amelyen megtanulhatták, miként kell létrehozni, működtetni egy kisvállalkozást, és miként lehet megragadni a pályázati lehetőségeket.

A projekt összértéke 2,036 millió lej volt, amiből az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása 1,9 millió lej. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki eldöntheti annak fényében, hogy még jószerével véget sem ért a képzési periódus, de már 67-en munkát találtak.

A képzési folyamatokban 59 Szatmár megyei település lakosa vett részt, legtöbbjük Turcról, Mezőteremről, Piskoltról, Kányaházáról, Bikszádról, Batarcsról és Vámfaluból. A szervezők különösen örömtelinek vélték, hogy a résztvevők 61%-a nő, 42%-a pedig 24 évnél fiatalabb volt.

A képzések közel 40%-át Turcon tartották, de Szatmárnémetiben, Szaniszlón és Piskolton is tartottak órákat. Ezzel kapcsolatban Hölczli József, a Kisiparosok Kamarájának vezetője egy érdekes tapasztalatra hívta fel a figyelmet. A vállalkozók, szakemberek készségesen résztvettek a gyakorlati képzésben és szívélyesen mutatták be a munkafolyamatokat - csak a képzésen résztvevők hozzá ne nyúljanak semmihez! „Ebből kiindulva is szükség lenne néhány olyan képzési központra, ahol ezeket a gyakorlati dolgokat meg tudják tanulni a résztvevők - ezek kialakítása a megyei tanács feladata lenne", fogalmazott. Hölczli hozzátette, tapasztalataik szerint sajnos a vidéki környezetben élők közül sokan nagyon alacsonyan képzettek és hasonlóan kevéssé informáltak is.

Ioan Ciupac turci polgármester víziója szerint a község számára a jövőt a falusi turizmus jelentheti, ezért is tartotta fontosnak a pályázatban való részvételt.

A projekt bemutatásakor Eugeniu Avram prefektus üdvözölte a pályázat szervezőit és lebonyolítását, különösen kiemelte a Kisiparosok Kamarájának szociális elkötelezettségét, figyelembe véve, hogy a többi partnerrel ellentétben ők nem a közigazgatás részei, hanem non-profit szakmai szervezet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: