2010-12-02 11:06:00• hírek • Szatmar.ro

Termálvizes fűtés lesz a kórházban

Csehi Árpád megyei tanácselnök a megyei kórház fűtésrendszerének cseréjét szeretné végrehajtani. A hőenergia előállítására termálvizet használnának fel.

Megragadta a megyei tanács tagjait az a példa, amelyet már a környéken is alkalmaznak, mégpedig a termálvizek hasznosítása a fűtésben. Csehi Árpád Szabolcs tanácselnök kezdeményezésére a megyei tanács elkülönített 80.000 lejt a megvalósíthatósági tanulmány és a technikai tervek elkészítésére, amelyben többek között a topográfiai mérések is szerepelnek.

Csehi Árpád Szabolcs elmondta, szeretné a megyei kórház új épületének fűtését és melegvíz-szolgáltatását termálvízzel megoldani, egy munkálattal pedig már a véradó központban a mentőállomásnál is átalakítanák a jelenlegi rendszert.
Váradon már 7-8 éve működik ez a módszer, de Belényesen, Székelyhídon is ekképpen hasznosítják a természet adottságát. A tanácselnök szerint így legalább 20 százalékkal csökkennének a költségek.

Mint megtudtuk, a Környezetvédelmi Alap a napokban nyitja meg pályázati kiírását, amely a környezetbarát fűtésrendszerre való áttérést célozza meg. A pályázat maximális kerete 4 millió lej, amelynek 90 százalékát állja a Környezetvédelmi Alap. Csehi elmondása alapján a termálvízzel működő fűtésrendszer létrehozása belefér ebbe a keretbe.

A nyerteseket várhatóan 2011 nyarán, vagy őszén hirdetik ki. Maga a munkafolyamat a tanácselnök szerint nem túl bonyolult, így jó esély van rá, hogy még jövőben befejezzék ezt, amennyiben mégsem sikerül, a 2012-es évet mindenképp már az új rendszerrel szeretnék kezdeni. A befektetés egyébként hozzávetőleg 3-4 éven belül térül meg.


A megyei kórházat termálvízzel fűthetik a közeljövőben
A megyei kórházat termálvízzel fűthetik a közeljövőben



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: