2010-11-22 10:54:01• hírek • Szatmar.ro

Új kezekben a kórházak

Két Szatmár megyei kórházat is átadnak a helyi önkormányzatnak.

Javulhat a tasnádi, illetve nagykárolyi kórházak helyzete, mivel a helyi önkormányzat jelezte, szeretnék saját maguk igazgatni a szóban forgó egészségügyi intézményeket. Bár csupán néhány hónapja annak, hogy a megyei tanács átvette az államtól az adminisztratív jogot, úgy tűnik a kéréseknek eleget téve már kész is tovább adni ezt. Romániában úttörő jellegű ez az eset, azonban valószínűleg mások is csatlakoznak majd az efféle megoldáshoz.

Csehi Árpád Szabolcs, a megyei tanács elnöke portálunknak elmondta, az elmúlt héten írták alá azokat a dokumentumokat, amelyek feljogosítják a tasnádi és a nagykárolyi önkormányzatot arra, hogy átvegyék az egészségügyi intézmény igazgatását.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester szerint a decentralizáció lehet a valódi megoldás arra, hogy kellően működjenek a kórházak. „Helyi szinten jobban látjuk, mire van szüksége a kórháznak, mint Szatmárnémetiből, vagy Bukarestből. A lakosság csak nyer ezzel a lépéssel, hiszen egy jobb adminisztrálással kedvezőbb körülményeket biztosíthatunk betegeink számára is." - mondta a városvezető.

A helyi önkormányzatok számára egyébként nem jár semmiféle plusz kiadással az intézkedés, hiszen a költségeket az egészségügyi biztosítóval megkötött szerződés alapján továbbra sem a városnak kell állnia.

A jelenlegi körülményeket megvizsgálva elmondható, hogy Nagykárolyban nem kifejezetten a lakosság érdekeit vették figyelembe az egészségügyi intézmény személyzetének alkalmazásánál, az új adminisztrálásnak köszönhetően azonban változtathatnak ezen a későbbiekben.

A szóban forgó kórház igazgatásának átvételére egyébként november 30-án kerül sor, majd decemberben kinevezik az adminisztratív bizottságot is.

A decentralizációval úgy tűnik a helyi önkormányzatok egyetértenek, sőt, szorgalmazzák, mégsem kerülhet minden kórház a helyi közigazgatás adminisztrálásába. Az avasfelsőfalui egészségügyi intézmény egy Európai Uniós projektre pályázott, így ennek befejeztéig nem történhetnek változások a működésben, mivel ez a támogatás elvesztésével járna.

Csehi elmondta, a jövőben, amikor igény lesz rá, természetesen pozitívan fognak hozzáállni az avasfelsőfalui kórház decentralizálásához is: „Támogatnunk kell mindazon indítványokat, amelyek a megye lakosai számára jobb körülményeket biztosítanak. A kórházi decentralizáció pedig egy ilyen indítvány. A helyi szinten történő adminisztrálás rengeteg előnnyel jár a központosítottal szemben. Nekünk pedig arra kell törekednünk, hogy a lakosság érdekeit tartsuk szem előtt."


A helyi önkormányzat gondoskodik ezentóúl a nagykárolyi kórházról
A helyi önkormányzat gondoskodik ezentúl a nagykárolyi kórházról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: