2010-11-26 10:51:41• hírek • MTI/dpa

Színész díjak nélkül: Ed Harris 60 éves

Nevét talán nem ismeri mindenki, arcát annál inkább: kisebb szerepekben is magára vonja a figyelmet, ő az, akit mintegy 30 alkalommal jelöltek különböző díjakra - közte Oscarra -, de csak ötször nyert. Ed Harris amerikai színész vasárnap lesz 60 éves.

Az atletikus felépítésű, tüskehajú Harris az évek során az egyik legjobb amerikai karakterszínész lett, a főszereplésével készült alkotások - többek között a Pollock és A törvényen kívüli város - igényesek, bár nem válnak feltétlenül kasszasikerré.
A rendezőként és forgatókönyvíróként is tevékenykedő színész jövőre bizonyosan gazdagabb lesz egy elismeréssel, hiszen Ridley Scott, Gwyneth Paltrow és Reese Witherspoon társaságában ő is csillagot kap a hollywoodi Hírességek Sétányán. Paltrow és Witherspoon, a két színésznő valamivel "gazdagabb" nála, ők már őriznek egy-egy Oscar-szobrocskát otthonukban, Ed Harris ezzel szemben eddig üres kézzel távozott a nagyszabású gáláról.

Pedig már négyszer jelölték a díjra: az Apollo 13-ban Gene Kranz küldetésfőnök szerepében, a Truman Show-ban Christofként, a Pollock című alkotásban Jackson Pollock festő bőrébe bújva, Az órákban pedig Richard Brown szerepében győzte meg a jelölésről döntő filmeseket. Nyerni viszont eddig nem tudott, bár a The Way Back című drámában nyújtott alakítását most ismét Oscar-esélyesnek tekintik: az idei film a szibériai Gulagon raboskodó foglyok egy csoportjának igaz történeten alapuló szökéséről szól.

Ed Harris jelenleg a Salvation Boulevard című vallási szatírán dolgozik, partnerei Jennifer Connelly és Pierce Brosnan. Nemrég felesége, Amy Madigan oldalán egy független filmben, a Once Fallen című alkotásban játszott. Madigannal 1983 óta házasok, lányuk, Lilly Dolores 1993-ban született.

A színész New Jersey államból származik, középosztálybeli presbiteriánus családban nőtt fel. A középiskolában a futballcsapat csillagaként ösztöndíjat kapott a New York-i Columbia Egyetemre, de csak két évet töltött ott. Követte családját nyugatra, kezdő színészi próbálkozásainak helyszíne Új-Mexikó volt. Első filmszerepét az 1978-ban készült Kómában kapta, azóta több mint hatvan alkalommal tűnt fel a vásznon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: