2010-03-05 15:40:48• hírek • Impulzus.ro

Szigorúbb egyetemi felvételi várható?

Mivel az egyetemek többsége gyengének találja az idei érettségi színvonalát, ezért várhatóan szigorúbban szűrik majd meg a jelentkezőket. Bár a nyári felvételi menetét már nem módosíthatják, ugyanis az érvényben lévő törvények értelmében, minden kritériumot legkevesebb hat hónappal a felvételi előtt le kell szögezni, a következő felvételik menetére hatással lehet az érettségi vizsga "gyengülése".

A Gandul úgy tudja, hogy egyes egyetemek arra készülnek, hogy az első egyetemi év végén egy szigorúbb vizsga elé állítják a hallgatókat, aminek az eredményét összevetik az érettségin elért eredményekkel.

"Amennyiben az érettségi jelenlegi formájában irreleváns lesz a diákok tudásszintjére nézve, és jelentős különbségek fognak mutatkozni, akkor minden kétséget kizáróan fel kell készülnünk a hallgatók más szinten történő szűrésére"- idézi a Gandul Ecaterina Andronescu bukaresti egyetemi rektort.

Hasonló megoldásokban gondolkoznak más bukaresti egyetemeken is, ugyanis a tapasztalatok nem azt igazolták, hogy az érettségi vizsgák valóban a képességeket mérték fel. Ugyanakkor a felvételizők jelentős részét megriasztja a felvételi vizsga. A Bukaresti Egyetem (UB) statisztikái azt mutatták, hogy míg a felvétel vizsgához volt kötve, kb kétszáz jelentkező volt, a dossziés felvételi idején már ezerre nőtt a számuk.

Andrei Marga, a Kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem rektora annak ellenére kitartana a dossziés felvételi mellett, hogy egyetért azzal, hogy az érettségi vizsga súlytalanabbá vált, ugyanis a felvételi rengeteg pénzbe kerülne. "Jobban megérné egy komoly érettségit szervezni, mint felvételi rendszert változtatni."- mondta el a Gandul-nak Marga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: