2014-06-04 17:02:41• hírek • Kocsis Zoltán

Szerződés az avasfelsőfalui nyers víz fővezetékének cseréjére

Huszonnégy órán belül két fontos szerződést írt alá az Apaserv a „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezést viselő megaprojekt keretén belül. Amíg kedden Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád és Avasfelsőfalu ivóvízhálózatának monitorizálását lehetővé tevő rendszer kiépítéséről szólt a kontraktus, addig szerdán kizárólag utóbbi település vízhálózatát érintette.

Amint azt Balogh Ágnes elmagyarázta, Avasfelsőfalu ivóvize kizárólag felszíni kitermelésből származik - szemben Szatmárnémetivel, amelynek vizét a föld alól termelik ki. Avasfelsőfalu esetében a Keleti-Kárpátok nyúlványai közül eredő Valea Rea és Valea Alba források, valamint a Túr biztosítja a megfelelő mennyiségű vizet.

Hogy ez a víz megfelelő minőségű is legyen, hat kilométeres fővezetéken pumpálják a vízműbe, ahol tisztítják, fertőtlenítik. A szerdai szerződés e fővezeték cseréjét teszi lehetővé. A közbeszerzési pályázatot a Silcomprest és a Depona cégek nyerték, nekik 16 hónapjuk van a munka elvégzésére. A munkálatok összértéke 3,6 millió lej.

A beruházás a „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezésű projekt része. Ennek összköltségvetése 433,519 millió lej, célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék, illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően.

Az erről szóló szerződést 2012. március 17-én Csehi Árpád, a megyei tanács akkori elnöke, valamint Leitner János, az Apaserv azóta menesztett igazgatója írta alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: