2014-06-03 15:49:15• hírek • Kocsis Zoltán

Ellenőrzési rendszer kiépítéséről írt alá szerződést az Apaserv

Újabb, immár a 14. szerződést írta alá kedd kora délután az Apaserv a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal épületében. Ez egyben azt jelenti, már csak öt kontraktus vár aláírásra a „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" megaprojektből.

A keddi szerződés fejében az Elsaco Engineering kft. olyan ellenőrzési rendszert épít ki Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon és Avasfelsőfaluban, amelynek segítségével az Apaserv szakemberei hatékonyabban nyomon tudják követni a hálózatban adódó problémákat: nyomáscsökkenést, vízveszteséget. A szerződés összértéke 3,6 millió lej, a kivitelezés időtartama pedig kilenc hónap - ehhez járul még 12 hónapnyi hibakövetés.

Dan Stegerean, az Apaserv elnöke elmondta, noha a szerződés összege miatt úgy tűnhet, ez egy kevéssé fontos beruházás, ennek ellenére nagyon fontos dologról van szó. „Nagyon fontos, hogy ellenőrizni tudjuk az egész hálózatban a nyomást, a vízhozamot és hogy villámgyorsan értesüljünk, ha gond van. Egy ilyen rendszerre eddig is nagy szükség lett volna".

A projekt kivitelezését követően Szatmár megye 85%-át lefedi az ivóvízhálózat. Nagyon fontos szempont azonban, hogy a hálózat és a megye valamennyi pontján egyforma nyomást és vízhozamot tudjon garantálni az Apaserv - ezt segíti elő ez a rendszer. Kiépítésekor felléphetnek kellemetlenségek - egy időre víz nélkül maradnak a fogyasztók -, ám a kivitelező megígérte, hogy mindent megtesznek ennek minimalizálására.

A rendszer kiépítésekor Szatmárnémetit 20 zónára osztják, ahol egy időre le kell zárják és ki kell ürítsék a vezetékeket. Itt 13 vízaknába szerelik fel a vízhozamot és a víznyomást ellenőrző érzékelőket valamint az adatközlő berendezéseket. Nagykárolyban 8 zónában 13 aknába, Avasfelsőfaluban 5 zónában 6 aknába, Tasnádon pedig 6 zónában öt aknába szerelik be az érzékelőket.

A beruházás a „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezésű projekt része. Ennek összköltségvetése 433,519 millió lej, célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék, illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően.

Az erről szóló szerződést 2012. március 17-én Csehi Árpád, a megyei tanács akkori elnöke, valamint Leitner János, az Apaserv azóta menesztett igazgatója írta alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: