2009-03-11 17:23:26• hírek • Tóth Klarissz

Szerelmi érettségi szint

Hivatalos meghatározások szerint a szerelem szimpátiával, intimitással és vágyakozással társuló összetett érzelem, valamint olyan érzelmeken és szexualitáson alapuló kapcsolat, ami két ember között jön létre.

Az emberek többsége megtapasztalta már, hogy a téli fényhiányos időszakot követően, tavasszal hirtelen túlfűtött érzelmi állapotba kerül. Ez elsősorban a hormonok beindulásának köszönhető, amihez egy pozitív töltésű lelkiállapot is hozzájárul. Szerelem hatására a szervezetben „pozitív stresszhatás" alakul ki, amit csak meghatározott ideig tudunk elviselni. Ezért a tavaszi szerelmet, időszakos szerelemnek is szokták nevezni. Szinte mindenki különbséget tud tenni a szeretet és a szerelem között. Lényeges változásokat akkor tapasztalunk, amikor a szerelem átalakul szeretetté vagy éppen fordítva.

A szeretet olyan nemiségtől független szimpátia, rokonszenv, mely más személyekkel való kapcsolatra ösztönöz bennünket. Alapvetően olyan emberek között jön létre, akiknek hasonló életszemléletük és értékrendszerük van, vagyis nincsenek közöttük alapvető ellentétek. Azokat, akiket szeretünk, vagyis családtagjainkat és barátainkat elfogadjuk olyannak amilyenek, őszinték vagyunk hozzájuk, és megbízunk bennük. Ez a szeretet alapja.

A fentiekkel ellentétben, a szerelem a családtagok és barátok iránti szeretet alapján alakul ki. Olyan változó hőfokú és intenzitású sajátságos lelki állapot, ami egy ellenkező nemű személyhez erős lelki kötődést alakít ki, és a személyiség által a szexualitást is irányítja. A szerelmi állapot és a pszichoszexualitás a személyiség egységes részét képezik, és annak ellenőrzése alatt állnak. A szerelem olyan sajátos érzelmi megnyilvánulás, ami a szeretetnél jóval intenzívebb, összetettebb, bonyolultabb, és ami a legfontosabb, erőteljes pszichoszexuális töltése van.

Az ösztönökön alapuló szexuális megkívánásokon túl, több vonatkozásban is tartósabb jelenségnek számít. Pusztán szexuális vonzalom esetén a partner személyisége kevésbé fontos, lelki értékei ilyenkor háttérbe szorulnak. Ebben az esetben a testi vonzerő a mérvadó. Ezzel szemben szerelem esetén a partner teljes mivolta és egyénisége kerül előtérbe, amihez szexuális vonzalom is társul. A fiatalkori, tini szerelmek alapja a rajongás, a plató és az illúzió, melyeknek alig van szexuális töltése, szalmalángszerűen fellobbannak és meglehetősen gyorsan elillannak.

A szerelmes ember egyik jellemzője, hogy ideáljait, szerelemről alkotott elképzeléseit hajlamos szerelme tárgyára kivetíteni és elvárja, hogy párja ennek az eszményképnek megfelelően viselkedjen. Ez több szempontból is hátrányt jelent, ugyanis ilyenkor nem párja reális tulajdonságait látja, hanem saját igényeit vetíti ki rá, ami előbb vagy utóbb szerelmi csalódáshoz vezet. Lényeges, hogy a szerelmes hangulat ne vegye el reális, tárgyilagos ítélőképességünket, ne értékeljük túl párunk képességeit, és igyekezzünk meglátni a hibáit is.

Az ideiglenesen tartó romantikus és túlfűtött szerelmi mámort követően, jobbik esetben a szerelem átalakulhat szeretetté, ami hosszútávon is megszínesítheti érzelmi életünket. A szerelem abban az esetben válik tartóssá, ha a partnerek fokozatosan megtanulják egymást a valóságnak megfelelően értékelni, vagyis tisztelik egymás tulajdonságait, magatartását és becsülik annak teljes személyiségét. Amennyiben ez nem valósul meg, a kapcsolat alapja sem a szerelem, sem a szeret nem lesz, mindössze az egymásba kapaszkodás és a megszokás lesz úrrá rajtuk. Mindezeken kívül szükséges a párok érzelmi, lelki harmóniája és szerelmi kapcsolatuk iránt érzett felelősség. Az érett szerelem további feltétele a párok egyenlősége és a kölcsönösség. A pszichológusok azt hangsúlyozzák, hogy egy párkapcsolatban csak egyenlő jogokkal rendelkező partnerek között maradhat meg tartósan a szerelem.

A szerelem szimpátiával, intimitással és vágyakozással társuló összetett érzelem.

Mindezeknek tükrében tudnunk kell, hogy évszaktól függetlenül, a szerelemre való képesség nem egy velünk született személyiségvonás, hanem évek folyamán, hosszú tapasztalatszerzési és tanulási folyamat eredményeként juthatunk el a felnőttekre jellemző szerelmi érettségi szintre. Ennek alapfeltétele, hogy a személyiség zavartalanul fejlődhessen, és kibontakozásának útjában ne álljanak zavaró tényezők. Amennyiben folyamatosan akadályokba ütközik, az érett és tartós szerelemre való esély vakvágányra siklik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: