2011-07-12 13:18:16• hírek • MTI

Szavazás - levélben

A külföldön élő román állampolgárok levélben való voksolását javasolja a román kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L), amely már az idén elfogadtatná a vonatkozó jogszabályt a parlamentben.

A keddi román média beszámolója szerint Teodor Baconschi külügyminiszter, egyben a demokrata párt első alelnöke, bejelentette, hogy a PD-L központi vezető testülete elfogadta azt az általa kidolgozott, a levélben történő voksolást lehetővé tévő törvénytervezetet. A párt tárgyalásokat kezdeményezett a kormánykoalíciós partnereivel annak érdekében, hogy a kormány terjessze a parlament elé a jogszabálytervezetet.

Jelenleg a legszerényebb becslések szerint is 2,5-3 millió román állampolgár él külföldön. Ők eddig csak a nagykövetségeken és konzulátusokon adhatták le szavazataikat, de általában kevesen éltek ezzel az alkotmányos jogukkal.

A román külügyminisztérium honlapján közölt adatok szerint a 2004 óta megrendezett hat országos választás és referendum közül legtöbben a 2009-es államelnök-választáson szavaztak, akkor több mint 147 ezer külföldi román állampolgár járult az urnák elé. Legkevesebben, alig valamivel több mint 14 ezren, a 2009-es európai parlamenti választáson vettek részt.

A demokraták a levélben történő szavazást alternatívaként kínálják fel a jelenlegi, szavazókörzetekben zajló hagyományos szavazási módszer mellett. Baconschi becslése szerint jelentősen növekedhet a szavazati jogukkal élő külföldi román állampolgárok száma a jövő évi parlamenti választásokon, ha addig sikerül elfogadtatni a tervezetet. Emellett azért is előnyösnek tartja a levélben való szavazást, mert a román állam az eddiginél pontosabban felmérheti, hány román állampolgár tartózkodik külföldön.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: