2011-09-15 00:04:04• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári piros lap és galaci vereség Bázelben

A Steaua, a Kolozsvári CFR és az Unirea Urziceni után szerdán a negyedik román csapat, az Otelul Galac is bemutatkozott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében: az „acélosok" szervezett, lelkes, de naiv játékot bemutatva egy gólos vereséget szenvedtek a Basel otthonába. Az est szenzációjaként odahaza kapott ki az Inter, idegenben nyert a viszont a Bayern München és a Real Madrid.

Cseppet sem kezdett ijedten vagy megilletődötten a Galac, amelynek a kezdőcsapatában ott volt a szatmári Adrian Salageanu is, és az első két lövés, még ha nem is volt túlságosan veszélyes, a vendégek hevéhez, pontosabban Giurgiuhoz köthető. Ezt követően viszont hosszú percekig nem történt semmi, amíg a 27. percben Alex Frei egy bődületes bombával meg nem dolgoztatta Grahovac kapust. Újabb eseménytelen percek következtek, a svájciak darabosak és kiismerhetőek voltak, a románok pedig pontatlanok és rutintalanok, ám hátul jól szervezettek. Ilyen körülmények közepette a semmiből jött a Basel gólja: a 39. percben egy bedobás után Streller becsapta Salageanut, középre ívelt, ahol a teljesen üresen érkező Fabian Frei a hálóba fejelte a labdát.

A második félidőt is a románok kezdték jobban és miután Ibeh először dolgoztatta meg Sommer kapust, Antal pedig kapu fölé bombázott, az Otelul megszerezte az egyenlítő találatot. Az 58. percben ezt is egy bedobás előzte meg, Dragovic középre fejelte a labdát, Antal bombáját Sommar csak kiütni tudta, pontosan Pena elé, aki laza bokamozdulattal pöckölte a hálóba a játékszert.

A gól sokkolta a svájciakat, akik addig sem játszottak igazából semmit. A következő percekben még inkább bizonytalanná váltak védekezésben (hibát hibára vétettek), ám ezzel a Galac nem tudott élni. Xhaka és Frei gyors egymásután kihagyott két lehetőséget, majd sokáig ismét nem történt semmi. Egészen a 84. percig, amikor Park hosszú passza után Salageanu elütötte Strellert a tizenhatoson belül. A szatmári védő pirosat, a Basel tizenegyest, Grahovac pedig gólt kapott - Alex Frei ugyanis nem hibázott. Hogy ez végül győztes gól lett, ehhez az is kellett, hogy a hosszabbítás perceiben egy kavarodás közben Paraschiv centikkel ugyan, de elvétette a hazai kaput.

A meccs krónikájához tartozik még, hogy az utolsó pillanatokban pályára lépett Pak Kvang-Hjung - márpedig ő az első észak-koreai labdarúgó, aki valaha is lehetőséget kapott a Bajnokok Ligájába.

Streller volt a döntő tényező: egy gólpassz és egy kiharcolt 11-es fotó: fcb.ch

A C csoport másik meccsén hiába alakított ki jóval több helyzetet a Benfica a kissé tartalékos Manchester United ellen, Cardozo góljára a szünet előtti percekben Giggs válaszolt, Lindegaard bravúrjaival pedig „befagyasztotta" a döntetlent.

Az A-nak nevezett halálcsoportban a Bayern München meglepően simán, Kroos és Rafinha góljaival 2-0 arányú győzelmet aratott Villarrealban - az utóbbi ráadásul komoly potyagól volt. A különbség nagyobb is lehetett volna, ám Petersen több lehetőségét is elpuskázta.

Nem volt viszont ennyire egyoldalú a másik találkozó, ahol a Manchester City és a Napoli egy sor ziccert dolgozott ki és a helyzetek alapján bármely csapat nyerhetett volna. Ezt végül egyikük se tehette meg, mivel Cavani góljára Kolarov egy szabadrúgásból válaszolni tudott, így megosztoztak a pontokon a csapatok.

A legnagyobb meglepetésekkel a B csoport szolgált, ahol a BL két évvel ezelőtti győztese, az Inter hazai pályán szenvedett vereséget a Tranzonspor ellen. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy az olaszok kapujukhoz szegezték volna a törököket, ám a nagyobb lehetőségek előttük adódtak - Milito azóta sem érti, hogy Zengin hogyan hárította egyik ziccerét. És valószínűleg azt sem, hogy Čelůstka a 76. percben hogyan lőtt elcsúszva a hazai hálóba.

A csoport másik meccsének első félidejében csak egy csapat volt a pályán, ám a Lille csak egyet tudott kihasználni számtalan helyzete közül a CSZKA Moszkva ellen, Sow révén. A hazaiak a szünet után Pedretti révén megduplázták előnyüket és már kezükben érezhették a három pontot. Ekkor jött azonban Doumbia, aki előbb szépített, majd kiegyenlített - a 90. percben.

A legkevesebb gól a D csoportban esett, ahol az Ajax és a Lyon a helyzetek ellenére sem tudtak betalálni a másik kapujába - Vermeer és Lloris többször is bravúrral védett. Az egy főre eső bravúrok számának rekordját viszont Ivan Kelava állította fel! A Dinamo Zágráb hálóőre gyakorlatilag kivédte a Real Madrid szemét, ám di Maria az 53. percben mégis kifogott rajta.

Eredmények:
C csoport:
Basel
- Galac 2-1
gól: F. Frei (39.), A.Frei (83., 11-es) illetve Pena (58.)

Benfica - Manchester United 1-1
gólok: Cardozo (24.) illetve Giggs (42.)

A csoport:
Manchester City - Napoli 1-1
gólok: Kolarov (74.) illetve Cavani (69.)

Villarreal - Bayern München 0-2
gól: Kroos (7.), Rafinha (76.)

B csoport:
Lille - CSZKA Moszkva 2-2
gól: Sow (45.), Pedretti (57.) illetve Doumbia (73., 90.)

Inter - Trabzonspor 0-1
gól: Čelůstka (76.)

D csoport:
Ajax - Olympique Lyon 0-0

Dinamo Zágráb - Real Madrid 0-1
gól: di Maria (53.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: