2012-05-30 21:26:57• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megyében közel 55 km kerékpárút épül – úttörők vagyunk

„A kerékpáros közlekedés fejlesztésének lehetőségei Szatmár megyében" címmel szervezett nemzetközi konferenciát Szatmárnémetiben a Szatmár Megyei Tanács. A Kossuth-kertben található Zöld Házban megtartott megbeszélésen részt vett Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Erdei István parlamenti képviselő, Günthner Tibor szenátor, Gaman Mihály és Marchis Ottó, Pusztadaróc és Mezőpetri polgármestere, Pataki Csaba, a Területfejlesztési Igazgatóság vezetője, továbbá két jeles magyarországi vendég: Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Forján Zsolt, Csenger város polgármestere.

A konferencia célja a kerékpárutak hálózatának bővítése. Pataki elmondta, hogy Szatmár megyében jelen pillanatban közel 54 kilométernyi bicikliút van a kivitelezés különböző fázisaiban: megközelítőleg 44 kilométer épül, 10 kilométer számára pedig már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. „Szatmár megye abszolút úttörő Észak-Erdélyben e tekintetben", jelentette ki Pataki.

A legnagyobb beruházok egyike a Szatmárnémetit Fehérgyarmattal összekötő, 40 kilométeres kerékpárút. Ebből 18 kilométer van Romániban, a Szamos bal partján, 9 kilométer pedig Szatmárnémeti közigazgatási területén fekszik. Ezzel kapcsolatban elhangzott, a romániai szakasz költségvetése 2,311 millió euró. Ebből már 949.000 eurót költött el a Szatmárnémeti Önkormányzat, ám egyelőre csak 32.670 eurót kaptak vissza - az uniós támogatások utánfinanszírozással működnek. Jó hír viszont, hogy a kivitelezés kevesebbe került, mint amennyit a tervezők beszámítottak - így nem Szatmárnémeti Szatmárpálfalva felőli végétől épül meg az út, hanem Ombodtól.

Pataki Csaba

A második nagy beruházás a Nagykárolyt és Berét összekötő tíz kilométeres bicikliút, amelynek összköltsége 4,6 millió lej. Ebből 2,176 millió lejt fizet a Megyei Tanács, a többit a Környezetvédelmi Alap. Szintén jelentős építkezést feltételez a Szamos jobb partján építendő út: Szatmárnémeti uniós pénzből, Pusztadaróc pedig a Környezetvédelmi Alapból finanszírozza, a út pedig Csengersimáig ér majd. Gaman Mihály számolt be arról a tervről, hogy a petei határátkelőt összekötnék egy bicikliúttal a Szamos töltésén húzódóval. Ezenkívül szeretnének építeni egyet-egyet a Nagyerdő illetve a darai halásztavak irányában.

Ilyés Gyula elmondta, a Szamos két partján épülő út mellett készül egy felmérés, hogy a városban hol lehetne kerékpáros utakat kialakítani. A legszélesebb elképzelésekről viszont Csehi számolt be. A tanácselnök elmondta, az elképzelések között szerepel Túrterebes és Magosliget valamint Szatmárnémeti, a Sárerdő és a Túr összekötése; a Kraszna töltésének leaszfaltozása; Máramaros és Szilágy megyék felé való bővítés továbbá Avasfelsőfalu körüli kerékpárutak elkészítése.

Marchis Ottó, Mezőpetri polgármestere három okot sorolt fel, amiért fontos volt számukra, hogy a falun belül kialakítottak egy kerékpárutat: a sok közlekedési baleset, a tény, hogy a lakók 85%-a használ kerékpárt és hogy könnyebben meg lehessen közelíteni a megye egyetlen sváb tájházát és a körülötte kialakított szabadidő-térséget. Gaman Mihály pedig arról tájékoztatott, hogy Szatmárnémetivel, Lázárival és nyolc magyarországi településsel készítenek egy mikroregionális tanulmányt, amelynek része a kerékpárút-hálózat bővítése is.

Csehi Árpád

Pataki Csaba háromféle bicikliút-hálózatot mutatott be: a pókháló-típus az ingázóknak, a gerincutak és a körutak pedig a turistáknak kedvez. A szakember emellett felhívta a figyelmet egy törvénykezési hiányosságra is. Ezek szerint addig, amíg tart a beruházás, a bicikliút az építtető felügyelete alá tartozik, azt követően viszont már nem rendelkezik felőle. Bírálta továbbá a Román Vízügyi Igazgatóság bürokratikus és hosszadalmas ügyintézését.

Seszták Oszkár egy komoly kitörési pontot lát a kerékpárút-hálózat fejlesztésében Szatmár illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben: ezzel egyszerre fejlődik az infrastruktúra és a turizmus. Elmondta, hogy Magyarországon a 2001-es tiszai árvizek után kerültek előtérbe töltés tetejére építendő bicikliutak, mert ezzel is erősíteni lehet a töltéseket. Azóta Magyarországban több, mint 100 km kerékpárút épült, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több jelentős befektetés zajlik: a Szatmárnémetit Fehérgyarmattal összekötő út mellett a legnagyobb beruházás a Vásárosnamény és Lónya közötti 30 kilométeres út.

Seszták Oszkár és Csehi Árpád

Forján Zsolt elmondta, hogy a csengeri kistérségben, ahová 11 település tartozik, több helyütt is folynak ilyen irányú beruházások. A csengeri polgármester a bicikliutak társadalomépítő és közösségformáló erejét is kiemelte. „Az emberek munka után elmennek lazítani kicsit a kerékpárral és egy idő után ismeretségek alakulnak ki", vélte.

Korunk első számú közlekedési színtere a közút. Az elmúlt években a Megyei Tanács modernizálta a Szatmárnémeti Nagyváraddal összekötő utat, idén dolgoznak a Nagybánya, a Halmi felé vezető utakon és elkészül a nagymajtényi felüljáró, jövőre pedig a tervek szerint rehabilitálják a Sárközújlak és Máramarossziget valamint a Nagykároly és Tasnád közötti útszakaszokat, jelentette ki Csehi. „Ezzel együtt a kerékpározás ismét egyre népszerűbb Romániában is. A hozzá szükséges infrastruktúrát pedig igyekszünk biztosítani, mert ez egy hatalmas turisztikai lehetőség is egyben", foglalta össze nyitóbeszédében a megyei tanács elnöke a konferencia üzenetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: