2013-02-21 17:35:14• hírek • Szatmár.ro

Szatmár megyében 8009 a munkanélküliek száma

Az idei évben is több állásbörzét és képzést tartanak azért, hogy munkahelyhez juttassák a rászorulókat. Többek között ez hangzott el a Szatmár Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatkozott az intézmény új vezetője és helyettese is.

Ioan Sasu alprefektus olvasta fel csütörtök reggel a Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség székhelyén megtartott sajtótájékoztató keretein belül azt a miniszteri határozatot, melynek értelmében Marcel Septimiu Maruscát intézményvezetőnek, Dersidan Simonát pedig az ő helyettesének nevezik ki.

Ezt követően a résztvevő megye- illetve városvezetők hangsúlyozták az ügynökség szerepének fontosságát: nehéz helyzetben levő embereken kell segíteni azzal, hogy munkához juttatják őket. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az intézmény feladata közvetítőnek lenni a munkáltatók és a leendő munkavállalók között, hogy végül mindkét fél elégedettnek mondhassa magát.

Kiderült: Szatmár megyében a legutóbbi hivatalos adatok szerint a munkanélküliség 5,25 százalékos, az állástalanok többsége pedig férfi. A nem foglalkoztatott munkaerő 8009 főt tesz ki - legalábbis ennyi személy szerepel a nyilvántartásban. Közülük 3144 a nő. A fizetett munkanélküliek száma a 2013. január 31-i statisztika szerint 2482.

Az intézmény új vezetői azt is elmondták, hogy február 18-ával bezárólag 176 szabad munkahelyet tartottak nyilván Szatmárnémetiben és 13 munkahely vár betöltésre Nagykárolyban. Különösen a konfekció-iparban nagy a munkaerőhiány, de ebben a szektorban egyre kevesebb az elhelyezkedni vágyók száma. A legtöbb alkalmazottra a Mondiala készruhagyárnak lenne szüksége.

Az idei évben 632 személy számára szerveznek majd tanfolyamot, amelyen egy-egy olyan szakmát próbálnak a munkanélküliek kezébe adni, amellyel könnyebben el tudnak helyezkedni. Képeznek majd cukrászt, pincért, biztonsági őrt, bőrszabót, villanyszerelőt, házi beteggondozót, gázszerelőt, eladót, manikűröst és kőművest is, hogy csak néhányat említsünk. Persze ezek megszervezése is függ a rendelkezésre álló pénzalapoktól, ám az ügynökségnek még nincs meg az idei költségvetése.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy több állásbörze is megrendezésre kerül 2013-ban. Az első és várhatóan a legnagyobb érdeklődésre számot tartó az áprilisi általános állásbörze lesz. Emellett hasonló rendezvényen próbálnak majd munkához juttatni érettségizőket, akik nem tanulnak tovább vagy egyetemi végzősöket.

Simona Dersidan és Marcel Septimiu Marusca

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: