2010-03-14 14:40:56• hírek • MTI

Sok számítógép szemétre kerülhet

Két és fél milliárd PC kerülhet szemétre amiatt, hogy korszerűsítésre hivatkozva a felhasználók fölöslegesen cserélik a számítógépes hardvereket és ezzel súlyos környezeti károkat okozhatnak.

A Nottinghami Egyetem fenntarthatósági kutatói szerint világszerte mintegy 2,5 milliárd tökéletesen működő számítógép kerülhet a szemétbe 2013-ig, mindössze azért mert a "lusta" szoftverfejlesztők az egyszerűbb utat választva írnak egyre nagyobb processzorteljesítményt igénylő alkalmazásokat - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

A számítástechnikai alkatrészek cseréjéből származó veszélyes hulladékok problémájának úgy lehetne a leghatékonyabban elejét venni, ha a fejlesztők és a kereskedők lemondanának a minduntalan eszközfrissítési stratégiájukról - magyarázta Peter Swann, fejlesztési és fenntarthatósági szakértő. Számtalan számítógép kereskedő a szoftverfejlesztőkkel együttműködve előtelepíti a programokat az új gépekre. Ezeknek a programoknak egy része azonban olyan ritkán használt opciókat tartalmaznak, amelyek jelentősen lekötik a számítógép erőforrásait és egy idő után a vásárlókat a hardver cseréjére ösztönzi - hangsúlyozta a professzor.

A hardvergyártóknak és a szoftverek fejlesztőinek mindössze annyi lenne a dolguk, hogy a különböző alkalmazások szabad összeválogatásával, illetve a szoftverek és a régebbi perifériák kompatibilitásának megőrzésével növeljék a számítógépek élettartamát. A kidobásra ítélt gépeket általában Ázsiába, Latin-Amerikába vagy Afrikába szállítják újrahasznosítás céljából, de az ENSZ múlt hónapban kiadott közleménye szerint egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az elektronikai hulladékok egyre jobban feltöltik a szeméttelepeket ezekben a térségekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: