2016-02-18 13:24:57• hírek • Szatmár.ro

Síppal, dobbal, fénnyel és fakivágással üldöznék el a csókákat a Kossuth-kertből

Nagy összefogás körvonalazódik a Kossuth-kerti csókák elüldözése kapcsán: csütörtökön a polgármesteri hivatalban több szervezet is találkozott, hogy kidolgozzák a stratégiát a madarak populációjának a ritkítására, elüldözésére. Nagyon valószínű, hogy a sepsiszentgyörgyi példát fogják követni. A csókák egy részének a kilövése is szerepel a tervben.

A polgármesteri hivatalban találkozott csütörtök délelőtt számos szervezet és intézmény képviselője, hogy egyesített erővel eltávolítsák a csókákat a Kossuth-kertből. Jelen voltak a házigazda polgármesteri hivatal mellett az Erdélyi Kárpát Egyesületnek, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak, a Vadászok és Halászok Egyesületének és a Közegészségügyi Igazgatóságnak a képviselői, valamint ornitológusok is.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Dorel Coica polgármester elmondta, hogy két terv is megvalósításra vár a Kossuth-kertben és környékén, emiatt is fontos lenne a lakosságot jelenlétükkel, hangjukkal, és nem utolsó sorban ürülékükkel zavaró madarak elüldözése. Felújítanák ugyanis a zöldövezetet, emellett pedig a régi vízmű területén egy játékokkal teli helyet alakítanának ki a gyerekek legnagyobb örömére. A tervek megvalósítására EU-s támogatásból szereznének támogatást.

A sajtótájékoztatón Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője vázolta a stratégiát, amelynek egy részéhez a környezetvédelmi minisztérium engedélyére is szükség van. A fészekrakás ideje alatt, illetve január 31. és augusztus 31. között elvileg nem szabad zavarni ezeket a madarakat. Ha a minisztérium megengedi, akkor viszont lehet követni a sepsiszentgyörgyi példát. Ott ugyanis a város központjában található parkban élt egy népes populáció, akiket végül sikerült elköltöztetni onnan.

A módszer lényege, hogy közel egy éven át, minden reggel és este zajjal és fénnyel zavarták a csókák életét, amelyek végül megelégelték ezt. Szatmárnémetiben a vadászok a madarak egy részének a kilövésével is növelhetnék a hatékonyságot.

Emellett közel 55 nyárfa kivágása is segítene a madarak elüldözésében. Ezek magasak, viszont már elég korosak ahhoz, hogy veszélyessé váljanak. Árnyékot tartanak, emiatt a kisebb, nemrég ültetett fák nem tudnak fejlődni. "A környezetvédelem részéről meg tudjuk adni az engedélyt a fák kivágására, hiszen elég öregek már. A helyükre viszont mindenképp új, alacsonyabb fák kell kerüljenek" - mondta Békéssy.

A nyárfákkal főleg az a baj, hogy amellett, hogy ezeken is fészkelnek madarak, jelenlétükkel védik a többi fát - például a platánokat -, amelyeken ezért még több fészek található. Persze a platánok sem ússzák meg a csókaellenes projektet: ezeket nem vágják ki, de szakemberek felügyeletével alacsonyabbra nyírják őket.

A tanácskozáson új helyet is találtak a csókáknak. Mivel azok főleg a régi szeméttelep környékére járnak étkezni, Békéssy szerint kézenfekvő lenne oda nyárfákat ültetni, hogy ott verjenek tanyát a madarak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: