2011-07-19 15:41:57• hírek • Kocsis Zoltán

Lenne helye a könyvtárnak

Végleges helyre kerülhet az utóbbi években oly hányattatott sorsú megyei könyvtár, elvi megállapodás született ugyanis Szatmárnémeti városa és a Megyei Tanács (MT) között, jelentette be Ilyés Gyula polgármester a keddi sajtótájékoztatóján.

A két nevezett intézmény megegyezett egymással, hogy a Polgármester Hivatal átadja a megyének azt a Mihail Kogalniceanu és a Retezatului utcák sarkán lévő ingatlant, amelyre korábban a Kolozsvári Technikai Egyetem Szatmárnémeti kirendeltsége is használati jogot szerzett. Az oktatási intézmény aztán anyagi okokból nem fogott hozzá sem az ott található épületek lebontásához, sem pedig egy új épület megépítéséhez, jelenleg pedig az Lucian Blaga sugárúton található egykori 7-es számú iskolában székel.

Amennyiben a városi és a megyei tanács rábólint az elképzelésre, akkor az MT már az idén elkészülhet a dokumentációval és ki is írhatja a tendert. Ilyés Gyula szerint ez az Astoria mögötti ingatlan ideális hely lenne a könyvtár számára, hisz gyakorlatilag a központban van és gyalog nagyon könnyen megközelíthető. „Ez egy megfelelő hely egy modern könyvtár kialakításához, ahol megfelelő körülményeket lehetne kialakítani az értékes dokumentumok tárolásától kezdve az olvasóteremig bezárólag", mondta Ilyés.



Erre az ingatlanra épülne fel az új Megyei Könyvtár


Mint ismeretes, az MT másfél évtizedig pereskedett a Megyei Könyvtárnak jelenleg otthon adó ingatlan tulajdonosával, a FederalCoop fogyasztói szövetkezettel, minek következtében négy évig nem lehetett használni az olvasótermet sem. A két fél végül június elején egyezett meg egymással, melynek nyomán az MT a következő három évben 10,5 eurós havi bérleti díjat kénytelen fizetni a használatért. Mivel ez évi megközelítőleg 100.000 eurót jelent, az MT már akkor jelezte: a jelenlegi szerződés lejártáig, azaz az elkövetkező három év alatt, végleges megoldást szeretne találni a könyvtárnak.



Még három évig marad ebben az épületben a Megyei Könyvtár


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: