2011-07-05 12:34:46• hírek • Kocsis Zoltán

Megszületett a megállapodás: kevesebbe kerül a könyvtár

Négyzetméterenként csaknem öt eurót alkudott le a Megyei Tanács, így évente mintegy 40.000 euróval kevesebbet kell fizetnie a FederalCoopnak a Megyei Könyvtár épületének bérletéért. Mindezt a következő három évben, ami után egy végleges megoldást szeretne a testület.

Tizenhat évnyi pereskedés és az olvasóterem négy éve tartó bezárása után végre pont került a Szatmár Megyei Könyvtár körüli vita végére. Legalábbis egy ideig. Amint arról a Szatmár.ro is beszámolt, június 30.-án a Megyei Tanács rendes ülésén a döntéshozók nem fogadták el az ingatlant birtokló FederalCoop által megszabott 15 euró/négyzetméteres bérleti díjat, ezért az erről szóló megegyezést levette az ülés napirendjei közül. Akkor a testület egy tárgyaló bizottságot hozott létre, amely hétfőn megegyezett a Fogyasztási Szövetkezet képviselőivel.

Ennek következtében kedd reggelre rendkívüli ülésre hívták össze a Megyei Tanács (MT) tagjait. Marginean Éva Mária, Ioan Ghoerghe Salagean és Pintér József, az MT tárgyalással megbízott tagjai elmondták: a 15 eurós havi díjat sikerült 10,5 euróra lefaragni. Figyelembe véve, hogy a kibérelendő felület összesen 794 négyzetméter, ez éves 42.500 eurós spórolást jelent. Mivel a megállapodás három évre szól, az MT összesen 128.000 eurót takarított meg az új feltételek mellett. És ez nem minden, hisz további 20.000 eurót is megtakarított az elmaradt bérleti díjból, ráadásul a FederCoop lemondott a perköltség egy 8.000 eurós részéről is.



Három évre megoldódott a Megyei Könyvtár kérdése


Ardelean Mircea, a könyvtár igazgatója örömét fejezte ki, hogy végre sikerült egyezségre jutni és hogy négy év után augusztus elején megnyílhat az olvasóterem, ahol mintegy 190 ezer könyvtári anyag várta az érdeklődőket - mindhiába. Elmondta továbbá, hogy az új tárgyalások során 80 négyzetméterrel megnőtt a kibérelt felület nagysága, aminek köszönhetően egyrészt végre „hazaköltözhetnek" az irodák a Kereskedelmi Kamara épületéből, másrészt pedig egy modern, az olvasás és a játszás lehetőségét is biztosító termet hoznak létre a gyerekek számára.

Az új feltételekkel az MT tagjai egyhangúlag áldását adta az egyezségre, aminek következtében tehát a testület a következő három évben összesen mintegy 300.000 eurós bérleti díjat fizet majd a FederalCoopnak - az eredetileg megszabott 428.000 helyett. Emellett az elmúlt évek elmaradt bérleti díjai fejében 622.000 kell kifizetnie az MT-nek május végéig, két részletben.

A tanácsülésen résztvevők ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy a könyvtárnak hosszú távon egy olyan épületet kell találniuk, amelyért nem kell semmilyen bérleti díjat fizetni. Govor elmondta, hogy Csehivel és Ilyés Gyulával, Szatmárnémeti polgármesterével több ízben is tárgyaltak már ezzel kapcsolatban és reményét fejezte ki, hogy három év múlva, amikor lejár a bérleti szerződés a FederalCooppal, már rendelkezésükre áll egy megfelelőm alternatíva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: