2011-12-20 10:00:14• hírek • MTI

Rómában templomot rongált meg egy román hajléktalan

Kővel esett neki a Santa Maria Maggiore bazilika bronzkapujának hétfő hajnalban egy román hajléktalan, aki nem tudta megmagyarázni tettét az őt súlyos műemlékrongálásért letartóztató rendőröknek.

A városközpontban felszerelt videókamerák rögzítették a 32 éves férfi tettét.   Az állandó lakhellyel nem rendelkező román állampolgár átmászott az 5. századi Santa Maria Maggiore bazilika lépcsősorát övező vaskerítésen és egyenesen a templom kapui felé tartott kezében egy kővel. Az 1949-ben emelt bronzkapu hat domborművét rongálta meg. Az angyali üdvözletet ábrázoló panelba szabályosan lyukat vert. A helyszínre siető egyik rendőrre is rátámadt.  

"Róma város legfontosabb bazilikáját, a rómaiak jelképes templomát érte támadás" - hangoztatta a vandál azonnali hazatoloncolását sürgető Samuele Piccoli, a római önkormányzat alelnöke.  

Szeptember elején a szintén római Navona tér egyik szökőkútjának márvány vízköpőjéből egy 52 éves római férfi letört egy darabot. Őt is a kamerák segítségével két nap múlva azonosították. A bíróság elmegyógyászati kezelésre kötelezte. Róma önkormányzata ötezer eurós kártérítést követel a rongálásért. A szökőkutat azóta helyreállították a közép-amerikai Belise állam finanszírozásával.

A Santa Maria Maggiore bazilika

December 11-én egy huszonéves francia szerelmespár véste bele a nevét a Colosseum falába. Az ókori amfiteátrum őrei vették észre őket, műemlékrongálásért indult ellenük eljárás.  

A legnagyobb kárt okozó rongálást Olaszországban 1972 pünkösdjén egy 32 éves magyar származású ausztrál állampolgár követte el. A Szent Péter bazilikában kalapáccsal támadt rá Michelangelo Pieta szobrára. Megcsonkította a Szűz Máriát ábrázoló szobor bal karját és arcát. Azóta védik kristályfallal a márványszobrot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: