2011-07-22 12:22:37• hírek • MTI/Krónika

Biztonsági kamerákkal a rongálók ellen

Nagyváradon biztonsági kamerákkal védenék a köztéri szobrokat és emlékműveket a rongálóktól - adta hírül a Krónika című újság.

Biró Rozália, a város alpolgármestere bejelentette: helyreállítják az utóbbi hónapokban megrongált emléktáblákat. A lap szerint az elmúlt időszakban több tucatnyi magyar vonatkozású emlékművet rongáltak meg ismeretlenek.

Az alpolgármester szerint ha a megkárosítottak között akár csak egy is lenne, amely román személyiségnek állít emléket, elhihetnék, hogy csak színesfémtolvajok vagy felelőtlen suhancok tetteiről van szó, de sajnos ez nincs így, ezért világos, hogy a magyar közösség ellen irányuló támadásként értelmezhetők a rongálások - idézi a lap az alpolgármestert.

Elsőként a Garasos hídra elhelyezett emléktáblát állítják helyre, amelynek a bronzdíszítését szerelték le korábban ismeretlenek. A következő hetekben Ráduly Béla emléktábláját, József Attila szobrának talapzatán pedig a betűket állítják helyre. A Nagyváradi AC egykori egyszeres román és magyar labdarúgó bajnokcsapat emlékére állított szobor méretes bronzelemét pedig alumíniumból készíti el Deák Árpád szobrászművész, hogy kevésbé legyen vonzó a vandálok számára.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tervei szerint a jövőben biztonsági kamerákkal védenék a veszélyeztetett váradi köztéri szobrokat és egyéb emlékműveket.


A Garasos híd egy 1910 körüli képeslapon
A Garasos híd egy 1910 körüli képeslapon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: